Volkorenbrood
Regelmatig wordt de barbecue hier aangestoken om een vers gebakken volkorenbrood te maken. Het meel wat gebruikt wordt is steengemalen door de molen ‘de Hoop’ in Wieringerwaard welke al sinds 1742 in gebruik is. Voeg daarbij wat water, zout en gist toe en je hoeft je brood niet meer bij de bakker te halen. Zelfgemaakt volkorenbrood is een perfecte start van het weekend met het ontbijt. Bedenk wel dat vers brood geen conserveringsmiddelen bevat, waardoor deze minder lang houdbaar is vergeleken met brood van de bakker. Omdat ik regelmatig brood bak in de barbecue, maak ik gebruik van een gietijzeren bakvorm om het brood mooi in model te krijgen. Mocht je geen bakvorm gebruiken dan is een pizza steen ook een optie, dan krijg je alleen een rond model brood.
Ingrediënten
- 800 gram steengemalen volkorenmeel
- 16 gram zout
- 8 gram verse gist of
- 5 gram gedroogde gist
- 550 milliliter lauw water
Benodigdheden
- Barbecue indirect vuur
- Huishoudfolie
- Optioneel: gietijzeren bakvorm
Stap 2
Voeg de meel en het zout samen, dit is het droge mengsel. En doe in de andere kom eerst het gist en voeg daar het lauwe water aan toe. Roer net zolang door tot de gist is opgelost, dit is het natte mengsel.
Voeg deze daarna samen. Zelf gebruik ik een keukenmachine met deeghaak hiervoor, meng de ingrediënten net zolang door tot er een stevige deeg ontstaat.
Mocht het deeg niet stevig zijn pas dan onderstaande punten toe.
- Droog; voeg een paar eetlepels water toe.
- Nat of kleverig; voeg een paar eetlepels meel toe.