Houtskool overzicht

Houtskool is de primaire brandstof voor de barbecue en daar bestaat veel zin en onzin over. Met de duurtest van de houtskool is de verbrandingswarmte inzichtelijk gemaakt.  Verbrandingswarmte is de energie die vrijkomt van de houtskool in de vorm van graden Celcius. Dit overzicht heeft als doel om meer helderheid te creëren hoe een houtskool zich gedraagt qua temperatuur, doorlooptijden en een compleet overzicht van alle specificaties. Om deze test objectief te houden wordt er geen mening geuit over de aanwezige rook en/of smaakbeleving. Enkel of deze wel of niet aanwezig is. Aan de hand van deze informatie kan je de perfecte houtskool kiezen waar je je gerechten mee kan bereiden!

Het houtskool overzicht is het beste zichtbaar op een desktop of laptop. Dit ivm de hoeveelheid aan informatie.

Houtskool temperatuur duurtest

Houtskool specificaties

Bovenstaande grafiek heeft een horizontale scrollbar. Is deze niet zichtbaar? Gebruik dan een andere browser.

Houtskool temperatuur duurtest stappenplan

Om deze test volledig objectief te houden wordt de houtskool temperatuur duurtest met onderstaande stappen nauwkeurig uitgevoerd. Dit is opgezet om voor alle houtskool een gelijkwaardige test mogelijk te maken. Waardoor met hulp van de grafiek de verschillende kenmerken van de houtskool soorten inzichtelijk wordt gemaakt.

1) De Caliber Pro Kamado wordt volledig schoongemaakt aan de binnenkant.

2) De Caliber Pro Kamado wordt onder een afdak geplaatst waardoor wind en neerslag geen negatieve invloed heeft op de test.

3) De margrietschijf bovenaan wordt volledig opengezet en de schuif onderaan ook (afbeelding 1 en 2).

4) Buitentemperatuur wordt genoteerd.

5) Één kilo houtskool wordt exact afgewogen. En daarna in de houtskoolmand geplaatst (afbeelding 3).

6) De houtskool wordt 180 seconden aangestoken met de Looftlighter (afbeelding 4).

7) Het rooster wordt erop geplaatst. Daarna wordt de temperatuur sensor wordt in het midden geplaatst (afbeelding 5).

8) De deksel wordt gesloten en de temperatuur wordt vanaf dat moment geregisterd.

9) Zodra de temperatuur van 250 graden Celsius is bereikt wordt de margrietschijf bovenaan tot 50% gesloten (afbeelding 6). Dit om te voorkomen dat alleen de piektemperatuur wordt gemeten. Nu wordt juist de duur van de periode dat de houtskool boven de 250 graden blijft inzichtelijk gemaakt.

10) Daalt de temperatuur 60 minuten achtereen dan wordt de margrietschijf bovenaan weer volledig geopend (afbeelding 2). Dit om te voorkomen dat de temperatuur heel langzaam afneemt door de isolatie van de kamado barbecue.

In de grafiek zijn alleen temperaturen boven de 50 graden terug te zien. Temperaturen lager dan 50 graden kan worden beïnvloed door de weersomstandigheden en is daardoor niet relevant. De kamado barbecue en de houtskool wordt binnen in een verwarmde ruimte bewaard. Vocht kan geen negatieve invloed hebben op deze test.

Specificaties

Om onduidelijkheid te voorkomen worden hier alle componenten die in de specificaties tabel staat toegelicht.

Houtskool

– Merk en product houtskool.

Afbeelding

– Afbeelding van de houtskool.

Herkomst

– Regio of land van herkomst houtskool.

Houtsoort

– Soort hout die gebruikt is voor de houtskool.

Verpakking

– In welke verpakking wordt de houtskool aangeleverd.

Gewicht KG

– Gewicht van de houtskool.

Formaat

– In het midden van de zak worden er 10 stukken houtskool uitgehaald. Met een schuifmaat wordt de doorsnee bepaald en aan de hand daarvan valt deze onder de categorie klein, middel of groot.

Klein; 0-2 cm

Middel; 2-5 cm

Groot; 5-groter cm

FSC gecertificeerd

– Wordt er verantwoordelijk hout gebruikt welke FSC gecertificeerd is of een andere normering.

Smaakbeleving

– Geeft de houtskool een geur af wat smaakt meegeeft aan het voedsel. Om de test objectief te houden wordt enkel de aanwezigheid aangegeven.

Rookontwikkeling

– Ontstaat er rook tijdens de houtskool test.

uur:min tot 250°C

– De tijd die de houtskool nodig heeft om de temperatuur van 250°C te bereiken.

Max temp °C

– De maximale temp °C die de houtskool bereikt tijdens de test.

100°C+ uur:min

– De periode tijd in uren en minuten waarbij de houtskool boven de 100 graden is. Aan de hand van de duur is de houtskool beter geschikt voor langere sessies op lagere temperatuur het zogenaamde low & slow barbecueën.

250°C+ uur:min

– De periode tijd in uren en minuten dat de houtskool boven de 250 graden is. Ideaal voor barbecue sessies op hogere temperatuur het zogenaamde high & fast barbecueën.

Buitentemperatuur start duurtest

– De buitentemperatuur als de houtskool test van start gaat.

Webshop

– Een link waar de desbetreffende houtskool besteld kan worden.

Niet meegenomen

In het overzicht is niet meegenomen of er gruis aanwezig is onderin de houtskool zak. Dit kan enorm variëren afhankelijk of de houtskool zak boven of onderop een pallet is aangeleverd.

Samenstelling houtskool overzicht

Het houtskool overzicht is secuur en zorgvuldig samengesteld. Aan dit houtskool overzicht kunnen geen rechten worden ontleend.

Samenwerking

Kokenmetvuur & proBBQshop getriggerd door het vuur en nieuwsgierig geraakt naar de verschillende eigenschappen van het houtskool.

Hierdoor is de basis van de test ontstaan en daarna uitgevoerd met maar één hoofddoel, andere kunnen informeren en het delen van kennis.

Zonder samenwerking is er geen compleet houtskool overzicht mogelijk. Daarom wil ik onderstaande leverancies bedanken voor het mogelijk maken van dit houtskool overzicht door het leveren van houtskool.

Staat uw houtskool niet in het overzicht? Neem dan contact op via de contact pagina of stuur een mail naar info@kokenmetvuur.nl De houtskool zal via dezelfde procedure opgenomen worden in het overzicht.

  • Big Green Egg Houtskool
  • Black Ranch Argentina
  • Bonfire Houtskool
  • Dammers Cubaanse Marabu
  • Dammers Horeca Acacia
  • Flames & Flavour Grijs
  • Flames & Flavour Groen
  • Pitmaster Houtskool
  • Golden Flame Restaurant Grade
  • Restaurant Houtskool
  • Weber Houtskool
  • Euro BBQ Black Chef’s Choice
  • Euro BBQ Red Chef’s Choice
  • Echt Houtskool

Vragen?

Heb je nog vragen over het houtskool overzicht. Of suggesties? Neem dan contact op via de contact pagina of stuur een mail naar info@kokenmetvuur.nl

houtskool overzicht

Recente berichten

vuurbak.nl

vuurbak.nl

Pin It on Pinterest