Wortel dadel ontbijtkoek
Deze keer gaan we een hartige ontbijtkoek maken. Met winterwortel en dadels om een zoete smaak te krijgen, geen extra kristalsuiker nodig. Deze ontbijtkoek kan je eten als tussendoortje, maar met een laagje appelstroop erop is het ook een heerlijk dessert. Zelf maak ik gebruik van een gietijzeren cakevorm. Een cakevorm die hittebestendig is kan ook prima gebruikt worden. Alleen is daarvoor dan wel de indirecte methode benodigd met een hitteschild tussen de hittebron en de cakevorm.
Ingrediënten
- 100 gram dadels zonder pit
- 150 gram olijfolie
- 1 eetlepel speculaaskruiden
- 1 centimeter verse gember
- 3 eieren
- 300 gram zelfrijzend bakmeel
- 1 winterwortel
- 1 mandarijn
- 50 gram rozijnen
- 50 gram ongezouten pecannoten
- zout
Benodigdheden
- Barbecue direct vuur
- Rasp
- Keukenmachine of mixer
- cakevorm gietijzer, indien ander materiaal indirecte methode toepassen!
Stap 1
Vermaal de dadels met de keukenmachine of maak gebruik van een mixer. Schil de gember en rasp deze. Voeg de gember, olijfolie, speculaaskruiden en een snufje zout toe. Meng het tot een gladde pasta en voeg daarna de eieren toe en klop deze 5 minuten mee. Voeg het zelfrijzend bakmeel toe en klop deze 1 minuut.
Schil de mandarijn en rasp deze. Snij de pecannoten in grove stukken. Voeg daarna de mandarijn, pecannote en rozijnen toe aan het beslag. Meng dit met een spatel. Schep daarna het beslag in de cakevorm.