Fikki Outdoor Oven review
Fikki Outdoor Oven review
De Fikki Outdoor Oven is een Nederlands ontwikkeld en geproduceerd product. De ontwerper van de Fikki Outdoor Oven is Thijs van Wieringen welke technisch tekenaar van beroep is. Met een passie voor buiten koken in combinatie met vuur.
In zijn vrije tijd heeft Thijs in een jaar tijd de Fikki Outdoor Oven van ruwe schets tot een daadwerkelijk product ontwikkelt.
Materiaal
De Fikki Outdoor Oven is geproduceerd van 3mm dik cortenstaal. Cortenstaal heeft als unieke eigenschap dat corrosievorming juist bevorderend is voor de duurzaamheid. Dit komt door een zogenaamde oxidehuid waardoor het dieperliggende materiaal afgesloten wordt van zuurstof en de oxidatie sterk vertraagt. Daarbij geeft het de Fikki Outdoor Oven meteen een stoer karakter wat perfect past in iedere tuin.
Eigelijk is de Fikki Outdoor Oven een grote 3D puzzel wat ongebruikelijk is voor barbecues. Qua onderdelen bestaat de Fikki Outdoor Oven uit laser gesneden plaatdelen welke als een puzzel in elkaar gezet wordt. De bouten en moeren worden enkel toegepast om de plaatdelen te borgen. Hier zie je meteen de ervaring van Thijs als technisch tekenaar terugkomen.
In de vuurkamer zit buiten het logo van Fikki ook een raam waarbij je de vlammen kunt zien. Een leuke toevoeging waarbij je net als bij een openhaard de verbranding kunt zien. Met daarbij de houten handvaten voor de deksel heeft de Fikki Outdoor Oven een mooi robuuste uitstraling.
De Fikki Outdoor Oven heeft drie mogelijkheden om gerechten bereiden. Indirect grillen op een rooster of kookplaat, en een pizzasteen. Hierdoor is de Fikki Outdoor Oven multifunctioneel en kan van low & slow tot high & fast pizza’s bereiden.
Om pizza te bereiden is het niet enkel plaatsen van een pizza steen. Maar in de bovenste deksel zit aan de voorkant ook daadwerkelijk een opening net als een pizza oven. Hierdoor gaat de hitte boven de pizza langs waardoor de boven en onderkant gelijktijdig garen.
Specificaties
- Afmetingen L 55 x W 50 x H 185 cm (inclusief pijp)
- Gewicht 60 kg
- Merk Fikki
- Materiaal 3mm Cortenstaal en RVS304 bouten en moeren.
- Standaard accessoires RVS BBQ rooster, Kookplaat, Pizzasteen.
- Garantie 1 jaar
Gebruik
Eerst wordt de vuurkamer gevuld met brandstof. In dit geval hout, maar houtskool kan ook prima. De brandstof steek je aan en je laat de deur van de vuurkamer en onderste sleuven geopend totdat er een mooie ontbranding ontstaat met weinig rookontwikkeling. Daarna sluit je de deur en kan je evengoed de vlammen bekijken.
De bovenste deksel kan je openen en vastzetten met een handige houder aan de schoorsteen. Hierdoor heb je niet meerdere handen nodig om bijvoorbeeld vlees te draaien.
Binnen een half uur was de Fikki Outdoor Oven op 200 graden en ging de sparerib op het rooster. Zodra de deksel is gesloten is de nauwkeurigheid van temperatuurbeheersing gelijk als aan een kamado barbecue. Alleen het brandstof verbruik is hoger, dit heeft te maken met de dikte van het materiaal welke minder isolerend werkt vergeleken met een kamado.
Daarna is er extra brandstof toegevoegd en de voorkant geopend. Doe dit wel met handschoenen omdat het cortenstaal goed heet is! Wederom een half uur later was de temperatuur 350+ graden. Ideaal om pizza’s te bereiden. Met de Fikki pizza schep kan je gemakkelijk de pizza erin schuiven. Draai de pizza elke minuut een kwartslag. En na enkele minuten heb je een perfecte pizza gemaakt die zowel van boven als onder gaar is.
Zodra de gerechten bereid zijn kunnen alle sleuven dichtgeschoven worden om het vuur in de Fikki Outdoor Oven te doven. Hierdoor kan je de brandstof hergebruiken en hoef je niets weg te gooien.
Conclusie
De Fikki Outdoor Oven is een veelzijdige barbecue welke je in kan zetten voor verschillende bereidingsmethodes. Het enige jammer is dat direct grillen niet mogelijk is, alles wordt met indirecte warmte bereid.
De veelzijdige deksel is een slimme oplossing om van de Fikki Outdoor Oven ook een echte pizza oven te maken waarbij de hitten langs de pizza gaat. Niet zoals een gebruikelijke barbecue van boven naar onder maar van achter naar voor. Hierdoor loop je geen risico dat de onderkant al zwart is en de bovenkant nog niet gaar.
Door de materiaalkeuze vergt de Fikki Outdoor Oven minimaal onderhoud. Het enige wat je hoeft te doen is het schoonhouden van de roosters waar het voedsel op wordt bereid.
De Fikki Outdoor Oven heeft net als een kamado sleuven en schuifjes om de temperatuur op de graad nauwkeurig te houden. Hierdoor is temperatuurbeheersing gemakkelijk en vergt niet veel barbecue ervaring. Alleen het verbruik is iets hoger vergeleken met een kamado barbecue.
Als je een veelzijdige alleskunner zoekt is de Fikki Outdoor Oven meer dan een geschikte barbecue voor je. Het enige aandachtspunt is dat direct grillen niet mogelijk is.
Fikki.nl heeft de Fikki Outdoor Oven ter beschikking gesteld om deze review mogelijk te maken. Voor deze review ontvang ik geen vergoeding, en alle meningen zijn persoonlijk.
Ik zou eens naar de Städler Made Outdoor Oven kijken als ik jou was. Daar is dit namelijk 100% van gejat.
Qua model zijn er zeker overeenkomsten. Maar ik zie ook duidelijke verschillen zoals het deksel systeem wat totaal anders is en het indirecte grillrooster/plaat. Dus om meteen met de termen ‘jatten’ te schermen vind ik persoonlijk te ver gaan.
Bijvoorbeeld de Weber Smokey Mountain en Napoleon Apollo zien er qua modellen en materiaal keuze ook gelijk uit. En als je de kamado modellen neemt zit er helemaal een legio aan overeenkomsten in zoals Big Green Egg, Kamado Joe, Bastard, Grill Guru, Grill Bill en verscheidene andere kamado leveranciers.
Het is net als in de auto branche iedereen doet hetzelfde (vier wielen en een stuur) maar differentieert zich door de materiaal keuze, motoren etc etc.
Volgens mij kun je ook grillen. Onder het rooster kun je houtskool plaatsen. Probleem opgelost.