Gerookte rode poon

17 april 2018 | Vis

Vandaag is het weer eens tijd om een heerlijke vis te roken. Dit keer een relatief onbekende vissoort de rode poon. De smaak van rode poon is zoet-garnaalachtig. Rode poon wordt ook wel de knor- of zeehaan genoemd, ze communiceren via knorrende geluiden met elkaar.

Met dit mooie weer kan de Oklahoma Country Smoker weer aangestoken worden om met wat pekelwater, appelhout en houtskool een heerlijk gerookte rode poon op tafel te krijgen.

 Ingrediënten

  • 10 rode poon
  • 4 liter water
  • 250 gram zout
  • 50 gram suiker
  • 8 laurier blaadjes
  • 2 eetlepels tijm
  • 2 eetlepels peper

 Benodigdheden

  • Barbecue indirect vuur
  • Rookhout appel

Stap 1

Voeg de ingrediënten van het pekel water samen en breng deze rustig aan de kook, zodra het water aan de kook is zet het vuur af. Laat het pekel water afkoelen en plaats deze daarna in de koelkast.

Stap 2

Plaats de rode poon in het pekel water en laat deze ongeveer één tot anderhalf uur trekken. Dep daarna de rode poon wat droog met keukenpapier.

Stap 3

Steek de barbecue aan en zorg voor indirect vuur van 75 graden. Als de temperatuur hoger is, dan bestaat de kans tijdens het roken dat het vel omweid gaat staan, dat is niet mooi voor het eindresultaat.

Stap 4

Omdat deze rode poon geen kop meer heeft kan deze niet aan haken opgehangen worden. Geen probleem, het kan ook prima op een rooster.

Stap 5

Voeg daarna rookhout toe. Zelf gebruik ik appelhout voor vis, dit geeft een milde zoete smaak.

Stap 6

Na ongeveer anderhalf uur is de kerntemperatuur 62 graden, de rode poon is klaar om op te eten. Rode poon kan je gewoon zo eten (altijd met je handen), of als toevoeging van een salade. Eet smakelijk!

[instagram-feed]

Pin It on Pinterest