Kalkoen aan het spit
Dat een kalkoen niet alleen tijdens de kerstdagen gegeten hoeft te worden bewijst dit gerecht maar weer. Het recept kan ook aangepast worden door groente toe te voegen. Zorg ervoor dat je deze van tevoren opwarmt. Anders kan het zo zijn dat de kalkoen gaar is maar de groente nog niet. En dat is zonde van al je werk. Er wordt met dit recept alleen gebruikt van een lekkere pekel zonder overmaat aan saus en kruiden. Voeg daarbij wat gesmolten roomboter toe en je hebt een perfecte kalkoen aan het spit.
Ingrediënten
- 3500 gram kalkoen
- 300 gram zout
- 5 liter water
- 1 citroen
- 200 mililiter dadel stroop
- 2 uien
- 6 tenen knoflook
- 2 eetlepels zwarte peper korrels
- 5 laurier blaadjes
- roomboter
Benodigdheden
- Barbecue direct vuur
- Rotisserie spit
- Vijzel
- Bakkwast
- Optioneel: slagerstouw
Stap 1
Voor de pekel gebruiken we één liter heet water. Voeg daarna het zout en dadel stroop toe en zorg dat deze volledig oplost. Snij de citroen in schijfjes, ui in ringen, knoflook in plakjes en kneus de zwarte peper korrels met een vijzel. Voeg de Ingrediënten daarna toe met de blaadjes laurier. Als laatste kan de vier liter koud water toegevoegd worden. Zorg dat alles goed gemengd is. Laat de pekel afkoelen tot kamertemperatuur. Leg daarna de kalkoen in het pekel bad. Als de kalkoen nog iets uitsteekt boven het water, plaats dan een deksel erop. Laat de pekel 12 uur intrekken.
Stap 2
Zodra de kalkoen 12 uur in het pekel bad heeft gelegen mag de kalkoen eruit gehaald worden. Dep daarna de kalkoen goed droog. Plaats daarna de kalkoen op het rotisserie spit. Zorg ervoor dat de vleugels goed klem gezet worden, of bind deze vast met slagerstouw. De ideale temperatuur voor de barbecue is 160 graden Celcius.
Stap 3
Open de barbecue elk uur en smeer de kalkoen in met gesmolten roomboter met een bakkwast.
Het kan zijn dat de vleugels al donker worden voordat de kalkoen gaar is. Pak deze dan in met aluminium folie. Hier voorkom je dat deze zwart worden.