Kibbeling
Kabeljauw is een witte rondvis en wordt tussen de 50 tot 80 centimeter gevangen. De kabeljauw kan echter tot 1,5 meter groot worden. Het is een witte rondvis en behoort net als de schelvis, wijting, pollak, leng, steenbolk en de koolvis tot de kabeljauwachtige. De kabeljauw wordt het meest gegeten als kibbeling welke verkrijgbaar is bij elke lokale visboer om de hoek. Deze kibbeling gaan wij ook maken met gebruik van een barbecue en een Dutch oven. Hierdoor kan je zonder een frituur ook heerlijk zelfgemaakte kibbeling maken. Het onderstaande recept kan je ook de melk vervangen met een favoriete biersoort. Hierdoor zal je weer een compleet andere kibbeling krijgen en kan je blijven variëren.
Ingrediënten
- 500 gram kabeljauw
- 1 ei
- 15 gram viskruiden
- 125 gram bloem
- 190 ml melk
- peper
- zout
- 2,5 liter zonnebloem olie
Benodigdheden
- Barbecue direct vuur
- Dutch oven
- Ovenschaal
Stap 2
Meng in een ovenschaal de eierdooier, viskruiden, bloem en melk tot een mooi glad beslag zonder klonten. Voeg daarna nog wat peper en zout toe naar eigen smaak.
De ovenschaal is straks handig om de kabeljauw door de beslag te halen.
Stap 3
Breng de barbecue op 250 graden Celcius. Plaats daarna de Dutch oven met de zonnebloem olie op de het rooster. De zonnebloem olie moet 180 graden Celcius zijn voordat we naar de volgende stap kunnen.
Stap 4
Zodra de zonnebloem olie 180 graden is kan de kibbeling bereid worden. Haal de kabeljauw stukjes door het beslag en zorg ervoor dat alles bedekt is met een dunne laag. Doe daarna de kabeljauw in de zonnebloem olie voor ongeveer 5 minuten. Zodra de buitenkant een mooie goudbruine laag krijgt kan deze uit de zonnebloem olie gehaald worden.
Wacht daarna tot de zonnebloem olie weer op bedrijfstemperatuur van 180 graden Celcius is en de volgende lading kan gemaakt worden.