Oosters gegrilde zalm
Zalm is de bekendste vissoort om te bereiden op de barbecue. De klassieker is zalm langzaam roken op een plankje cederhout. Maar zalm is ook heerlijk om in enkele minuten direct te grillen op hoog vuur. De enige uitdaging is het draaien van de zalm en voorkomen dat deze uit elkaar valt. Daarvoor kan je beter een spatel gebruiken ipv een tang.
Zorg met dit recept er alleen voor dat de marinade enkele uren kan intrekken voordat deze op de barbecue gaat. Dan heeft de zalm een perfect Oosters tintje!
Ingrediënten
- 1 zalm moot met huid
- 1 biologische sinasappel
- 1 rode chilipeper
- 3 eetlepels sojasaus
- 1 eetlepel sesamolie
- 1 teen knoflook
Benodigdheden
- Spatel
- Rasp
Stap 1
Boen de sinaasappel schoon en spoel deze goed af met water. Rasp de schil en pers de sinaasappel uit. Snij de chilipepers en knoflook fijn.
Meng in een kom 2 eetlepels sinaasappelsap, rasp, chilipeper, knoflook, sojasaus en sesamolie.
Leg de zalm moot in een ovenschaal met de huid naar boven. Voeg de marinade toe en zorg dat de zalm volledig bedekt is. Plaats de ovenschaal in de koelkast voor 2 uur.
Stap 2
Breng de barbecue op temperatuur tot 250 graden Celcius. De de zalm moot droog met keukenpapier. Leg de zalm daarna op het rooster met de huid naar beneden.
Grill deze ongeveer 3 minuten aan de huid kant en draai deze daarna voorzichtig om met een spatel. Grill de filetkant 2 minuten.