Zweedse balletjes
Als je aan de IKEA denkt denk je meteen aan de köttbullar oftewel zweedse balletjes. Sinds kort heeft de IKEA het recept gedeeld. En dat moet uiteraard geprobeerd worden op de barbecue. De zweedse gehaktballen zijn een leuke afwisseling met de bekende MOINK-bal.
Ingrediënten
Zweedse balletjes
- 500 gram rundergehakt
- 250 gram varkensgehakt
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 100 gram broodkruimels
- 1 ei
- 5 eetlepels volle melk
- zout en peper
Saus
- 40 gram roomboter
- 40 gram tarwebloem
- 150 mililiter groentebouillon
- 150 mililiter runderbouillon
- 150 mililiter slagroom
- 2 theelepels sojasaus
- 1 theelepel Dijonmosterd
Benodigdheden
- Kom
- Gietijzeren steelpan
Stap 1
Meng het varkens en rundgehakt goed door elkaar. Voeg daarna de broodkruimels, ui en het ei aan toe en meng het nogmaals goed door. Als laatst kan de melk met zout en peper toegevoegd worden en meng het nogmaals goed door elkaar. Draai daarna kleine balletjes en zet deze even weg in de koelkast zodat de balletjes wat stijfer worden.
Stap 4
Draai elk kwartier de balletjes even om. Na ongeveer 30 minuten krijgt deze een goudbruine kleur.
Doe ondertussen na 15 minuten het gietijzeren steelpannetje op het vuur met de roomboter. En voeg na 5 minuten de bloem toe en meng deze goed door elkaar. En voeg als laatste de bouillon toe met sojasuas en mosterd. Roer deze regelmatig tot de saus stijf begint te worden.