Eisbein
Eisbein is een typisch Duits gerecht wat oorspronkelijk uit Berlijn komt. Eisbein is het deel van de varkenspoot dat zich tussen het knie- of ellebooggewricht en het spronggewricht bevindt. Eisbein is ook bekend onder de namen Schweins-haxe of Hachse. De eisbein wordt eerst rustig gegaard in een bouillon met de Dutch Oven, daarna krijgt de buitenkant een krokante laag door deze direct te grillen op 225 graden. Voeg daarbij wat aardappelen, zuurkool en mosterd toe en je hebt een traditionele eisbein.
Ingrediënten
- 1 kilogram eisbein
- 2 uien
- 5 tenen knoflook
- 6 kruidnagels
- 1 eetlepel karwijzaad
- 2 eetlepels peper
- 2 eetelepels zeezout
- 7 stuks laurierblad
- 1/2 eetlepel tijm
Benodigdheden
- Barbecue direct vuur
- Dutch oven
- Vijzel
- Appel rookhout
Stap 1
Om de bouillon te maken moet er voldoende water in de Dutch Oven om ervoor te zorgen dat het vlees onder water staat. Snij de uien in halve parten, de knoflook pellen en daarna pletten. Kneus de peper, karwijzaad en tijm met een vijzel. Voeg de ingrediënten toe aan de bouillon met daarbij de laurierblad, kruidnagel en peper & zout.
Stap 2
Zorg ervoor dat de temperatuur van barbecue op 150 graden Celsius is. Zet de Dutch Oven erop en laat de bouillon rustig op temperatuur komen. Dit duurt ongeveer een uur.
Stap 4
Zodra de bouillon rustig op temperatuur is gekomen en bijna kookt kan de eisbein toegevoegd worden. Zorg ervoor dat de eisbein goed onder water staat. Laat deze nu rustig 90 minuten koken. Roer de bouillon regelmatig.
Stap 5
Na 90 minuten kan de eisbein uit de bouillon gehaald worden. Breng de temperatuur van de barbecue op 225 graden Celsius. Voeg het stuk appelhout toe in de houtskool en wacht tot deze rook begint te ontwikkelen. Grill daarna de eisbein in 10 minuten af en zorg ervoor dat de buitenkant een mooie krokante laag krijgt.