Anova Precision Cooker review

23 september 2018 | Materiaal

Sous vide

Sous vide is de Franse benaming voor “onder vacuüm”. De etenswaren worden vacuümverpakt en in een waterbad op een relatief lage en constante temperatuur verwarmd. Dit proces zorgt ervoor dat etenswaren gelijkmatig en geleidelijk gegaard worden. Doordat de etenswaren verpakt zijn kunnen alle smaken, aroma’s en vocht geen kant op en zorgt ervoor dat de smaak intenser wordt en de garing gelijkmatig is.

Deze methode van etenswaar bereiden stamt uit 1799 en is beschreven door Benjamin Thomson. Afgelopen eeuw in de jaren ’60 werd deze methode opnieuw ontdekt door Franse en Amerikaanse ingenieurs. Deze methode van etenswaar bereiden was alleen voorbehouden aan de grote voedselindustrie. Maar door onder andere de Anova is deze methode van etenswaar bereiden ook beschikbaar voor de consument.

Zodra de etenswaren gegaard zijn via de sous vide methode is deze nog niet gereed. De laatste stap is om de buitenkant te voorzien van een krokante laag. Deze stap zullen we met een Caliber Pro Kamado gaan doen.

Anova Precision Cooker

Tot enkele jaren terug waren er alleen grote sous vide cookers op de markt. Deze worden vooral ingezet bij restaurants of voedselproducenten, maar voor de consument is deze veel te groot voor in de keuken. Maar er is gelukkig een alternatief de Anova is een zogenaamde sous vide circulator en is qua formaat een stuk compacter. Het grote verschil is dat je deze moet plaatsen op een pan of ander product waar je water in kan houden. De Anova zorgt ervoor dat de watertemperatuur stabiel blijft op 0,1 graden nauwkeurig.

Het product is gemaakt van hoogwaardig kunststof en de componenten die in contact komen met het water zijn gemaakt van rvs. De Anova bestaat uit drie onderdelen, het apparaat zelf welke het water verwarmd. Een rvs kap om de bewegende en verwarming onderdelen af te schermen en als laatste de houder om de Anova stabiel te plaatsen op een pan.

Op de Anova zelf kan de temperatuur en doorlooptijd ingesteld worden zonder afhankelijkheid van de app. Wanneer de Anova opgewarmd is of de doorlooptijd is behaald zal deze een geluidsignaal afgeven.

De Anova is leverbaar in twee verschillende versies, de Bluetooth en WiFi versie. De WiFi versie heeft ook Bluetooth aan boord. Echter voor het gebruik van de Anova is verbinding via Bluetooth en/of WiFi niet vereist. Maar het bied wel voordelen, deze worden beschreven in het App hoofdstuk.

App

Voor de Anova bestaat ook een handige app afhankelijk welk model je in bezit hebt kan je verbinding maken via Bluetooth of WiFi. De app is beschikbaar voor zowel Apple als Android apparaten. Zodra er verbinding is gemaakt met de Anova kan je in de app het volgende doen. Je kan kiezen voor een vooraf gedefinieerd recept aan de hand van het recept wordt de juiste temperatuur en doorlooptijd bepaald. Stap voor stap staat beschreven hoe het gerecht bereid moet worden inclusief de benodigde ingrediënten. Je kan ook kiezen om zelf een doorlooptijd en temperatuur te kiezen, hierdoor ben je volledig vrij met experimenteren. Tijdens de sous vide bereiding kan je de progressie volgen en zien wanneer deze gereed is. Momenteel is deze app alleen nog beschikbaar in het Engels. Een verbinding met je telefoon en/of tablet is niet vereist, de Anova kan volledig autonoom ook in gebruik worden genomen. Dan stel je op de Anova zelf de doorlooptijd en temperatuur in.

Specificaties

 • Model: Anova Precision Cooker 4.0
 • Connectiviteit: Bluetooth 4.0 LE en WiFi
 • LE Bluetooth bereik: circa 10 meter
 • App: Ios en Android
 • Temperatuur bereik: 0-99 graden Celcius
 • Nauwkeurigheid: 0,1 graden Celcius
 • Watercirculatie: 8 liter per minuut
 • Maximaal capaciteit water: 32 liter
 • Display: LED
 • Materiaal: Polycarbonate en RVS
 • Vermogen: 900 Watt
 • Afmetingen: 26,8 cm hoog x 6,98 cm doorsnee

Gebruik

Voor de praktijktest van de Anova ga ik spareribs bereiden. De spareribs heb ik voorzien van een natte marinade en daarna vacuümverpakt. Daarna heb ik voldoende water gedaan in een koelbox en de oppervlakte bedekt met ping pong ballen. De reden waarom ik deze twee gebruik omdat de temperatuur stabieler wordt door deze vorm van isolatie. Soms wordt ook de deksel van de koelbox erop geplaatst met een gat voor de Anova. Dit wordt afgeraden omdat vocht dampen geen kant op kan en uiteindelijk in de Anova zullen gaan wat voor defecten zorgt.

De Anova heb ik verbonden met de app en de temperatuur van 61 graden ingesteld met een doorlooptijd van 24 uur. Zodra deze instellingen zijn bevestigd gaat de Anova meteen aan het werk om het water te verwarmen tot 61 graden. Wanneer de temperatuur is bereikt geeft de Anova een geluidsignaal en de app geeft een waarschuwing.

Daarna gaan de vacuümverpakte spareribs in het waterbad. En 24 uur later zijn deze er weer uitgehaald. De spareribs zijn op onderstaande afbeeldingen te zien gegaard en vallen bijna van het bot. Maar wat ontbreekt is de kleuring van de buitenkant. Om daarvoor te zorgen heb ik de Caliber Pro Kamado verwarmd op 250 graden direct vuur en beide kanten 3 minuten verwarmd.

En nu het belangrijkste hoe is de smaakbeleving? Persoonlijk ben ik positief verrast. De spareribs waren heerlijk mals en de marinade smaak was goed aanwezig. De garing was perfect, niet te weinig en niet teveel. Het vlees had nog voldoende structuur en geen slap allegaartje. Voor de smaakbeleving is sous vide en barbecue een positieve combinatie.

Stroomverbruik

Omdat de Anova het water moet blijven verwarmen is stroomverbruik een belangrijk onderdeel. Tijdens de praktijktest heb ik het stroomverbruik de afgelopen 24 uur vastgelegd. De linker afbeelding laat de opstartfase zien, de Anova verbruikt op dat moment 900 Watt. Zodra de temperatuur is bereikt en het een kwestie van stabiel houden is het verbruik gemiddeld 42 Watt zie rechterafbeelding. Qua stroomverbruik valt het enorm mee.

BBQ en sous vide een ideale combinatie?

Ondanks dat het voor sommige puristen vloeken in de kerk is vind ik deze combinatie van sous vide en barbecueën een positieve toegevoegde waarde hebben. Met de huidige drukte kan je niet altijd voldoende tijd vrijmaken om een heerlijk stukje vlees low & slow te bereiden. Met de huidige sous vide techniek is dat wel mogelijk. De Anova doet volledig zijn werk en zodra je thuiskomt hoef je alleen de barbecue even aan te steken voor de krokante laag en je hebt een perfect stukje gegaard vlees op je bord liggen na een dag werken.

Voordelen

 • Voedsel perfect gegaard.
 • App heeft legio recepten die stap voor stap beschreven zijn.
 • App doorlooptijd garing monitoren.
 • Low & slow garing voor iedereen in handbereik.

Nadelen

 • Electra op locatie nodig.
 • Anova propeller maakt geluid.
 • Barbecue beleving minder.

Conclusie

Indien je niet altijd in de gelegenheid bent om een goed stuk vlees uitgebreid low & slow te bereiden of bang bent dat de garing niet optimaal is. Dan is de Anova een ideaal stuk gereedschap aan je barbecue arsenaal. Tijdens de bereiding kan je nog de deur uit voor de laatste boodschappen voordat de visite komt. Echter gaat dit wel wat ten koste van de barbecue beleving op zich, maar levert deze techniek wel de perfecte garing op.

De keuze of de sous vide methode een positieve toevoeging voor de barbecue is een persoonlijke keuze. Voor mij is sous vide een blijvertje en kan ik tijdens de wat drukkere dagen alsnog genieten van een heerlijk stuk vlees zonder al te veel gedoe. Maar niets gaat boven zelf low & slow vlees bereiden.

[instagram-feed]

Pin It on Pinterest