Beef Jerkey
Al een geruime tijd was ik aan het proberen en combineren van smaken om de ‘ultieme’ beef jerkey zelf te kunnen maken. De meeste recepten hebben de focus op zoet óf op pittig, en niet beide smaken. Uiteindelijk combineert dit recept het beste van beide werelden, tijdens het eten is het een klein beetje zoet en daarna komt er een pittige bite.
Ingrediënten
- 500 gram entrecôte of mager rundvlees
- 100 gram bruine bastard suiker
- 160ml soya saus
- 60ml teriyaki saus
- 60ml Worcestershire saus
- 80ml balsamico azijn
- 120ml ananas sap
- 1 eetlepel uienpoeder
- 1 eetlepel knoflookpoeder
- 1 eetlepel rode pepervlokken
- 2 theelepels gemalen zwarte peper
Benodigdheden
- Hitteschild voor indirecte bereiding
- Zip-lock zak of vacuüm zak
Stap 1
Voeg alle ingredienten toe in een pan en zet deze op middelmatig vuur, laat deze rustig tot kooktemperatuur komen. Zodra de marinade kookt kan het vuur afgezet worden en de marinade laten afkoelen.
Stap 3
Snij daarna het vlees in repen van ongeveer 5mm dik met de draad mee, dit voorkomt dat na het drogen de beef jerkey afbrokkelt in kleine stukken.
Mocht het snijden lastig gaan omdat het vlees te zacht is, doe het vlees 20 minuten in de vriezer. Hierdoor wordt het vlees weer wat harder en is veel makkelijker te snijden.
Stap 4
Als de marinade is afgekoeld en de vlees in repen is gesneden kan alles samengevoegd worden in een zip-lock zak of een vacuüm zak. Laat de marinade dan minimaal 12 uur trekken in de koelkast.
Stap 5
Haal de zak uit de koelkast en haal het vlees uit de marinade en dep deze droog. Als er teveel marinade aan het vlees blijft zitten duurt het langer voordat deze droogt in de barbecue.
Stap 6
Steek de barbecue aan en zorg dat er een hitteschild tussen de kolen en de beef jerkey zit, op deze manier is de hittebron indirect. De temperatuur die ik gebruik is 73 graden, dan duurt het ongeveer 9 uur totdat de beef jerkey langzaam is gedroogd.
Afhankelijk van de dikste en soort vlees kan het langer of korter duren, om te controleren of de beek jerkey klaar is kan je het volgende doen. Pak een stuk beef jerkey en buig deze door, als de beek jerkey knapperig is aan de buitenkant maar wel heel blijft is het voldoende gedroogd, doe je dit te lang zal de beef jerkey tijdens het buigen breken en is dan te droog.
Rookhout voeg ik alleen de eerste 2 uur door, daarna is het vlees al zo droog dat de rooksmaak niet meer wordt opgenomen.
Door mijn enthousiasme ben ik helaas vergeten om hiervan foto’s te maken, dit zal ik binnenkort toevoegen.