Briketten

15 januari 2018 | Brandstof

Tegenwoordig zijn er verschillende soorten briketten op de markt beschikbaar, daardoor is het lastig om de juiste keuze te maken welke soort nu het meeste geschikt is voor je barbecue.

Hier volgt een overzicht met de verschillende soorten die verkrijgbaar zijn met de voor en nadelen.

Houtskoolbriketten

De meest voorkomende vorm zijn de houtskoolbriketten, verkrijgbaar in allerlei vormen en merken. De samenstelling bestaat uit geperst houtskool met een bindmiddel en een licht ontvlambare substantie. Omdat de dichtheid overal gelijk is en niet zoals met houtskool verschilt van vorm en dichtheid kan er een constantere temperatuur afgegeven worden. Voor 1 kilo houtskoolbriketten is ongeveer acht tot tien kilo vers hout nodig om deze te produceren.
Deze briketten zijn verkrijgbaar in verschillende prijscategorieën, de goedkopere merken maken met regelmaat gebruik van vulmiddel enkel om meer gewicht te creëren en zorgt voor veel meer as na de barbecue sessie en een kortere/minder constante brandtijd.

Voordeel

 • Goedkoop
 • Geschikt voor standaard barbecue sessie

Nadeel

 • Hoeveelheid as die achterblijft
 • Langdurige sessie teveel brandstof benodigd

Long lasting houtskoolbriketten

Voor langere barbecue sessies zijn de zogenaamde long lasting houtskoolbriketten op de markt, deze gaan tot vier uur langer mee dan de regulieren houtskoolbriketten en zijn ideaal voor de low & slow sessies van 10+ uur om bijvoorbeeld Pulled Pork langzaam te garen op 110 graden. Hier geld ook hetzelfde als de reguliere houtskoolbriketten, deze zijn vaak aangevuld met vulmiddel bij de goedkopere merken.

Voordeel

 • Ideaal voor langdurige sessie

Nadeel

 • Duur
 • Hoeveelheid as die achterblijft

Kokosbriketten

De laatste trend op briketten gebied is de kokosbriket. Het voordeel van deze vorm is dat deze geproduceerd wordt met afvalmateriaal van de kopra-industrie (kokosvrucht vleesverwerkende industrie). Om een kilo te produceren is er ongeveer drie kilo kokosschaal benodigd. Het voordeel is dat een rest product hergebruikt wordt en geen nieuwe grondstoffen nodig zijn, daardoor minder schadelijk voor het milieu. De kokosbriket laat ook minder as achter na een barbecue sessie, de duur schommelt tussen de standaard houtskoolbriketten en long lasting variant afhankelijk van het merk wat aangekocht wordt.

Voordeel

 • Ideaal voor zowel korte als langdurige sessies
 • Hergebruik restafval
 • Niet veel as blijft over

Nadeel

 • Duur

Conclusie

Zelf maak ik altijd gebruik van de kokosbriketten na het proberen van alle verschillende soorten. Vooral met langere sessies is het voordeel dat de kokosbriket goed constant blijft qua temperatuur, maar ook dat er minimaal as overblijft waardoor de rest van de briketten niet snel zullen stikken. De bekendere merken zoals Ecobrasa zijn ideaal maar wel een stuk duurder, het is een afweging wat je eigen voorkeur heeft.
Zelf kies ik altijd de kokosbriketten in de aanbieding, dat kan in sommige gevallen bijna de helft schelen. Deze verschillen wel met Ecobrasa qua brandtijd, maar door het grote prijsverschil is het ietwat hogere verbruik te compenseren. Ik kies nooit meer voor houtskoolbriketten, zelfs de goedkoopste kokosbriket is een beter alternatief.

[instagram-feed]

Pin It on Pinterest