Caliber Pro Kamado review

2 november 2018 | Barbecue

Caliber Pro Kamado review

Door de toenemende bekendheid van de kamado barbecues zijn deze in vele soorten en maten beschikbaar. Caliber Appliances is al jarenlang bekend als fabrikant van binnenovens en gas barbecues, maar tegenwoordig ook de kamado barbecue genaamd ‘Caliber Pro Kamado’. Wat deze kamado zo speciaal maakt is de hoogwaardige materiaalkeuze en niveau afwerking waardoor het een serieuze speler is binnen deze markt. Lees de ervaring en mogelijkheden verder in deze review over de Caliber Pro Kamado.

Materiaal 

De Caliber Pro Kamado maakt geen gebruik van keramiek, deze kamado bestaat volledig uit roestvast staal 304, dat is inclusief het onderstel. In deze uitvoering zijn de handvaten en zijtafels van hardhout welke behandeld is met olie. Hierdoor is de Caliber Pro Kamado een barbecue met een hoge kwaliteit van materiaalkeuze en afwerking. De bekende kamado fabrikanten zoals Big Green Egg, Primo en Kamado Joe maken gebruikt van gecoat metaal voor het onderstel. Zodra dit beschadigd zal er roestvorming optreden, dat is met de Caliber Pro Kamado uitgesloten.

Een bijkomend voordeel van het gebruik van roestvast staal 304 is dat deze kamado ondanks zijn grote formaat en dubbelwandige isolatie enorm licht is qua gewicht. De Big Green Egg Large weegt 70kg en de Caliber Pro Kamado slechts 34kg met hetzelfde formaat. Door de dubbelwandige isolatie wordt de buitenkant slechts 60 graden als de temperatuur van de kamado 200 graden is. Hierdoor is deze kamado ook veilig in gebruik in combinatie met kinderen.

De zijtafels zijn ook gemaakt van roestvast staal 304 en bedekt met hardhout. Er is zelfs over nagedacht dat de zijtafels geen beschadigingen kan aanbrengen op de kamado door er rubberen dopjes aan de onderkant te doen.

De margrietschijf bovenin is onderdeel van het zogenaamde Flue Vent-Way systeem. Normaliter is de margrietschijf een simpele opening bovenin de kamado waar je in samenwerking met het onderste rooster de temperatuur controleert. Maar met de Caliber Pro Kamado is deze hetzelfde als een horeca oven waarbij de luchtafvoer indirect is. Het voordeel daarvan is dat de temperatuur binnen de kamado stabieler blijft en hierdoor ook minder brandstof zal gebruiken omdat er minder energie verlies is.

De onderste schuiven zijn ook netjes afgewerkt en kan je op de millimeter nauwkeurig instellen. Deze kan ook gemakkelijk volledig worden geopend om het as er uit te halen.

Het rooster heeft een diameter van 49 centimeter met een dikte van 5 milimeter, mocht deze capaciteit te weinig zijn is er een accessoire beschikbaar om een extra verdieping te creëren.  Het achterste gedeelte kan gemakkelijk worden geopend om houtskool of rookhout toe te voegen.

Het onderstel is ook gemaakt van roestvast staal 304 en is volledig geïntegreerd in de body van de kamado waardoor deze enorm stabiel is. Wat ook een leuke toevoeging is het logo van Caliber Appliances onderin op het onderstel. Door de vier zwenkwielen kan je de Caliber Pro Kamado makkelijk verplaatsen, de voorste twee bevatten remmen.

Wat de Caliber Pro Kamado ook uniek maakt is de mogelijkheid tot een geïntegreerde rotisserie. Via de zijkant kan de as gemakkelijk geplaatst worden op de elektrische aandrijving. Tevens is er ook een kolenmand beschikbaar waardoor de hitte van de zijkant komt in plaats van onderen. Hierdoor zal het voedsel wat bereid wordt op de rotisserie niet aanbranden.

De kolenmand is tevens geschikt om indirect het voedsel te bereiden. Helaas is er tot op heden nog geen hitteschild beschikbaar vanuit de leverancier. Zelf heb ik er één laten maken om toch echt indirecte bereiding te kunnen doen. Hopelijk dat dit in de toekomst wel beschikbaar is, dan is het plaatje compleet voor de Caliber Pro Kamado.

Specificaties

 • Model: Caliber Pro Kamado
 • Kookoppervlak: 49cm Ø
 • Afmetingen (h x b x d): 118 cm x 55 x 55 cm
 • Body materiaal: dubbelwanding roestvast staal 304
 • Onderstel materiaal: roestvast staal 304
 • gepatenteerde Flue Vent-Way systeem
 • Gewicht: 34kg
 • Brandstof: Houtskool
 • Garantie: 25 maanden
 • Optioneel: geïntegreerd rotisserie systeem

Gebruik

De Caliber Pro Kamado heb ik nu vanaf juli dit jaar in gebruik en de volgende ervaring heb ik ermee opgedaan. Het verbruik is een beduidend stuk lager als mijn Big Green Egg Large, volgens de fabrikant zou dit 40% lager zijn. Ik kan er geen exact getal aan koppelen, maar er is een flink verschil. Door de dubbelwandige isolatie blijft de temperatuur zoveel mogelijk binnen de kamado en is er weinig energie verlies. Zodra je klaar bent met de barbecue sessie en de Caliber Pro Kamado volledig afsluit duurt het wel enige tijd totdat deze volledig is afgekoeld. Dit kan je versnellen door de houtskool eruit te halen.

Door het Flue Vent-Way systeem gaat de luchtcirculatie indirect naar buiten, hierdoor stijgt de temperatuur iets minder snel als je gewend bent bij andere kamado modellen. Voordeel hiervan is wanneer de kamado op temperatuur is en regelmatig open en dicht gaat ervaar je geen enorme temperatuur schommelingen meer, deze is merkbaar stabieler.

Omdat de Caliber Pro Kamado volledig uit roestvast staal 304 bestaat is het geen probleem om deze naar hoge temperaturen te brengen om pizza te bereiden zonder het risico op scheuren. Daarbij is verplaatsen ook een stuk veiliger en kan je hoogstens een deuk of kras oplopen, natuurlijk niet leuk maar geen kans op scheuren wat je met keramiek wel hebt.

Directe bereiding van het voedsel is rechttoe rechtaan wat je gewend bent van andere kamado modellen. Alleen indirect is met de standaard producten van de fabrikant een beetje behelpen. Door het kolenmandje creëer je een soort van indirect omdat de hitte van de zijkant komt. Maar er zit dan geen hitteschild tussen wat soms toch echt handig is, hiervoor zal je een bestaande moeten aanpassen of zoals mij één laten maken. En het geïntegreerde rotisserie systeem is perfect om kip en rollades te maken.

Reinigen van de binnenkant is heel gemakkelijk, zodra deze eraan toe is kan je de Caliber Pro Kamado een uur lang laten verwarmen op 400 graden en al het vuil en vet is verbrand. De buitenkant is wel even een ander verhaal. Als je het model hebt gekozen zonder laklaag dan is de Weber Stainless Steal Cleaner heel handig om te gebruiken, samen met een microvezel doekje kan je de buitenkant weer snel glimmend maken.

Door zijn lichte gewicht kan je de barbecue na de barbecue sessie weer makkelijk verplaatsen en eventueel opbergen in een schuur of opslag.

Voordelen

 • Hoogwaardige materiaalkeuze
 • Hoogwaardige afwerking
 • Zuinig verbruik
 • Buitenkant wordt niet heet
 • Uniek Flue Vent-Way systeem
 • Geïntegreerd rotisserie systeem
 • Gewicht 34kg

Nadelen

 • Momenteel geen hitteschild beschikbaar
 • Prijs
 • Garantie 25 maanden

Conclusie

Door de hoogwaardige materiaal keuze en afwerking behoord de Caliber Pro Kamado tot het hogere segment binnen de kamado markt. Hierdoor ligt de prijs wel hoger als gelijkwaardige formaat modellen van keramiek. Maar het is wel een investering voor de lange termijn en zal door zijn duurzaamheid enorm lang meegaan.

Met de handige extra’s zoals extra verdieping rooster capaciteit geïntegreerd rotisserie systeem heb je een alles in één barbecue. Je kan pizza’s maken op hoge temperaturen, de dag erna op lage temperatuur spareribs garen en daarna een kip aan het spit. Zodra Caliber Appliances een hitteschild op de markt brengt heb je alles in huis met deze veelzijdige kamado.

Enige kanttekening is dat de garantie beperkt is vanuit de fabrikant van slechts 25 maanden. Dat mag in mijn ogen op hetzelfde of hoger niveau zijn als Big Green Egg van 20 jaar. Echter door de materiaalkeuze zal het risico een stuk lager zijn en heb je geen kans op scheuren enkel fabricage fouten, en die duiken binnen 25 maanden op.

Zelf ben ik overtuigd van de Caliber Pro Kamado en gebruik ik deze met enorm veel plezier.

[instagram-feed]

Pin It on Pinterest