EcoGrill review

28 februari 2019 | Barbecue

Ecogrill review

De EcoGrill is gebaseerd op een Scandinavische manier van vuur maken. De zogenaamde “Schwedenfeuer” welke zijn oorsprong vond in de Dertigjarige oorlog tijdens de koude wintermaanden in Zuid-Duitsland. De EcoGrill grillbasis bestaat uit elzenstam met daarin houtskool welke ook 100% uit zwarte els bestaat. Met de inkepingen in de grillbasis wordt er gezorgd voor voldoende zuurstof toevoer. EcoGrill is volledig vervaardigd uit duurzame grondstoffen. Om de EcoGrill aan te steken wordt ook geen gebruik gemaakt van chemische substanties.

Specificaties

  • Model: Ecogrill
  • Doorsnee: 20 – 24 cm
  • Hoogte: 11 cm
  • Gewicht: ca. 2 kg
  • Houtsoort: zwarte els
  • Materialen: 100% duurzaam

Gebruik

Zodra de EcoGrill is uitgepakt kan deze geplaatst worden op een niet brandbare ondergrond. Het aansteken is een fluitje van een cent. In het midden zitten aanmaakblokjes die gemakkelijk aangestoken kunnen worden met een aansteker. De rookontwikkeling is minimaal en na ongeveer 10 minuten brand de houtskool en zijn de vlammen gedoofd.

Dan kan het rooster erboven geplaatst worden en kan je bijvoorbeeld hamburgers grillen. Omdat de temperatuur niet gestuurd kan worden is de EcoGrill enkel geschikt voor het snelle grill werk en niet voor lange sessie om op lagere temperatuur vlees te garen. Als test heb ik het rooster verwijderd en een grote Dutch oven erop geplaatst zonder poten, dan is de luchttoevoer te weinig om de houtskool op temperatuur te houden waardoor de interne temperatuur niet snel oploopt van de Dutch oven. Een mogelijkheid is het gebruik van een Dutch oven met poten, gietijzeren pan of skillet welke niet teveel weegt en gedragen kan worden door het bijgeleverde rooster.

Na ongeveer 1 uur begint de buitenkant van de EcoGrill te ontbranden. Vanaf dat moment ontstaat er rookontwikkeling waardoor direct grillen niet wenselijk is. Door de rook ontwikkeling krijgt het vlees namelijk een bittere smaak, en dat is zonde. Er is nog een mogelijkheid om de hitte te gebruiken om bijvoorbeeld water op te warmen of voor de Dutch oven met poten. Een bijkomend voordeel is dat het tot het moment van doven ook nog sfeervolle buitenhaard is wat voor voldoende warmte zorgt. De EcoGrill is na ongeveer 2,5 uur volledig opgebrand en laat alleen een klein beetje as achter. Zorg er wel voor dat de as volledig is opgebrand voordat deze in de container wordt gedeponeerd.

Conclusie

Ondanks dat de EcoGrill geen die-hard barbecue is waarbij de temperatuur volledig gecontroleerd kan worden. Is het een leuke afwisseling om met open vuur te experimenteren en ga je weer terug naar de basis. Een groot voordeel is dat je geen zware barbecue hoeft mee te nemen en deze overal buiten kan gebruiken mits de ondergrond dit toelaat. En na het bereiden van het eten heb je nog een prima buiten vuur om nog even wat langer buiten te kunnen zitten.

De EcoGrill is een duurzaam product met het gebruik van duurzaam hout. Het enige aandachtspunt van de EcoGrill is dat ondanks zijn ecologisch verantwoordelijke keuze van materiaal nog gebruik maakt van een plastic verpakking. Misschien dat deze in de toekomst ook geproduceerd wordt van duurzaam hout. Dan is het ecologisch verantwoordelijk plaatje van de EcoGrill helemaal compleet.

 

Ecogrill100.nl heeft de Ecogrill ter beschikking gesteld om deze review mogelijk te maken. Voor deze review ontvang ik geen vergoeding, en alle meningen zijn persoonlijk.

[instagram-feed]

Pin It on Pinterest