Gerookte appelmoes

11 oktober 2018 | Fruit

Vandaag gaan we zelfgemaakte appelmoes maken. Wel met een twist door er rooksmaak aan toe te voegen door appel rookhout te gebruiken. Laat je niet afschrikken door de appelmoes te roken, appel rookhout geeft een subtiele smaak en is niet overheersend. Zeker het proberen waard! Deze goudreinet appels komen vers vanuit de eigen tuin, het appel seizoen begint in september voor eigen teelt. Deze soort heeft een zoete en sappige smaak. Daardoor is deze perfect voor de appelmoes en hoef je niet teveel zoetstoffen aan toe te voegen. In plaats van suiker gebruik ik honing, voeg daarbij de kaneelstokken toe en de appelmoes is compleet.

 Ingrediënten

  • 2,5kg goudreinet appels
  • 3 kaneelstokjes
  • 375ml water
  • 6 eetlepels honing

 Benodigdheden

  • Barbecue direct vuur
  • Dutch oven
  • Appel rookhout
  • Staafmixer of keukenmachine

Stap 1

Spoel de appels af met water. Schil deze en snij in vieren, verwijder het klokhuis en maak er daarna kleinere parten van.

Bewaar de gesneden appels in een pan met water. Hier voorkom je mee dat de appels snel verkleuren.

Stap 2

Breng ondertussen de barbecue op temperatuur op 180 graden.

Stap 3

Voeg het appel rookhout toe aan de houtskool. Plaats de Dutch oven in de barbecue en voeg het water, honing en kaneelstokken toe.

Stap 4

Zodra het water begint te koken voeg de gesneden appels toe.

Stap 5

Roer om de 10 minuten de Dutch oven even goed door. Na 20 minuten zijn de appels door en door gaar gekookt. Haal de Dutch oven van het vuur.

Stap 6

Pureer de appels verder met een staafmixer of keukenmachine. Wil je wat grovere appelmoes kan je ook een stamppotstamper gebruiken.

Je kan de appelmoes warm eten, of laten afkoelen en daarna bewaren in de koelkast.

[instagram-feed]

Pin It on Pinterest