Gerookte makreel

10 maart 2019 | Vis

De makreel is een populaire vissoort welke bij vrijwel alle viskramen verkocht worden. Het is ook nog eens gezond omdat deze vis veel vitamine B12 bevat. Met het onderstaande recept kan je zelf gemakkelijk ook de perfecte gerookte makreel thuis maken. Dat een kamado een veelzijdige barbecue is inmiddels bekend bij iedereen. Maar dat je ook je makreel er in kan roken niet. Normaliter wordt er een rookoven gebruikt. Deze heeft als voordeel dat er veel meer makrelen gerookt kunnen worden. Maar voor enkele makrelen kan je prima de kamado gebruiken. Lees in stap 2 welke stap voor jouw kamado geschikt is. Mocht het toch echt niet passen kan je ze ook op het rooster liggen.

 Ingrediënten

  • 3 makrelen schoongemaakt
  • 10 delen water
  • 1 deel keukenzout

 Benodigdheden

  • Barbecue indirect vuur
  • Eiken rookmot
  • Vleeshaken
  • Metalen pen

Stap 1

Doe de makrelen in een ovenvorm of emmer en voeg het water en zeezout toe met de verhouding 1:10. De makrelen moeten net onder water liggen. Laat de pekel 90 minuten intrekken.

Haal daarna de makrelen eruit en laat ze even hangen om het overtollige vocht eruit te laten.

Stap 2

Bij de Caliber Pro Kamado is er voldoende ruimte om de makrelen aan een pen te hangen. Bij een kamado van keramiek is dit ook mogelijk. Haal de bovenste vuurring eruit waardoor het rooster dichter bij de kolen komt te liggen. Plaats op het rooster bakstenen verpakt in aluminium folie en leg daar de metalen pen overheen en hang de makrelen met de vleeshaken op.

Plaats de kolen niet direct onder de makreel, maar iets ernaast waardoor je voorkomt dat de makreel te heet wordt en het vel open gaat staan.

Zodra de temperatuur van 50 graden is bereikt mogen de makrelen in de barbecue en kan het rookmot op de kolen gelegd worden. Rookmot zorgt ervoor dat er snelle rookontwikkeling ontstaat.

Daarna kan de makreel verder gerookt worden op 75 graden en elk kwartier wat rookmot toevoegen.

Stap 3

Na een uur mag de makreel uit de barbecue gehaald worden. Laat de makreel dan nog wel eventjes nagaren. Als je ze nog enkele dagen in de koelkast wilt bewaren wikkel er dan wat krant papier omheen.

[instagram-feed]

Pin It on Pinterest