Gerookte zeeduivel filet

28 maart 2019 | Vis

De zeeduivel is misschien niet moeders mooiste vis. Door zijn platte lichaam en brede kop. Zijn kop is zelf zo zwaar dat het twee derde van zijn gewicht bepaald.  Maar laat je niet misleiden door zijn lichamelijke kenmerken. Want de zeeduivel is een ideale vis voor de niet vis liefhebbers. Door zijn stevige blanke vlees met een zachte en zoete smaak lijkt het enigzins op kreeft. En nagenoeg geen graten. De zeeduivel filets wordt gerookt met eikenhout op lage temperatuur van 75 graden. Hierdoor blijft de zeeduivel heerlijk mals. Voeg daarbij wat groente en aardappelen toe en je hebt een heerlijke maaltijd op tafel.

 Ingrediënten

  • 3 zeeduivel filets
  • 1 liter water
  • 100 gram keukenzout
  • 5 gram tijm
  • 20 gram peper korrels
  • 2 blaadjes laurier
  • 2 tenen knoflook

 Benodigdheden

  • Barbecue indirect vuur
  • Eiken rookmot

Stap 1

Maak de pekel door water en zout toe te voegen. Snij de knoflook in stukjes en voeg deze toe. Voeg daarna de tijm, peper korrels en laurier blaadjes toe. Meng de pekel goed totdat het zout is opgelost.

Leg de zeeduivel filets erin en laat deze 30 minuten in de pekkel liggen.

Haal deze er na 30 minuten uit en laat deze goed uitlekken in een vergiet.

Stap 2

Steek de barbecue aan en breng deze op 75 graden Celcius. Zorg ervoor dat de hittebron indirect is door deze niet onder de zeeduivel filets te plaatsen of door een hitteschild te gebruiken.

Plaats de zeeduivel filets op het rooster. Voeg daarna de eiken rookmot toe en herhaal dit elke 20 minuten.

Stap 3

Na ongeveer een uur zodra de kerntemperatuur van 48 graden Celcius is bereikt mag de zeeduivel filet van het rooster gehaald worden.

Combineer de zeeduivel filets met aardappelen en groente en je hebt een heerlijke maaltijd.

 

[instagram-feed]

Pin It on Pinterest