Handschoenen

3 december 2017 | Materiaal

Voor het gebruik van de barbecue is het belangrijk om de juiste handschoenen aan te schaffen, je werkt immers met hoge temperaturen en een brandwond is zo gebeurd. Op het internet zijn er wisselende verhalen te lezen over welke handschoenen je wel of niet moet aanschaffen. Zelf heb ik onderstaande modellen geprobeerd en de voor en nadelen beschreven.

Ovenhandschoen

Deze standaard ovenhandschoenen zijn in elk huishouden te vinden, mits je je handen niet wilt branden aan de oven. De wand vormige handschoen is meteen een grotere belemmering om tangen en eventueel kwasten te gebruiken voor het insmeren van je vlees, en daarom niet handig voor gebruik icm barbecue.

Voordeel

  • Goedkoop

Nadeel

  • Niet handig in gebruik

Lashandshoen

De lashandschoen wordt vaak genoemd als een goedkoop alternatief vergeleken met de duurdere BBQ handschoenen. Voor het standaard barbecuen is deze vaak toereikend, maar mocht je een langere periode boven de hittebron bezig zijn bijvoorbeeld insmeren van spareribs of pulled pork, dan zal het volgende gebeuren.

De handschoenen zijn gemaakt van dik en stug materiaal die ervoor zorgt dat de temperatuur niet voelbaar is, maar het materiaal absorbeert de hitte waardoor het na enkele minuten te warm wordt om deze aan je hand te houden. Voor het betere laswerk is deze prima geschikt omdat de enkel hete vonken hoeven op te vangen die snel afkoelen, maar geen constante hittebron.

Een voordeel tegenover de ovenhandschoen is dat deze wel losse vingers heeft ipv wandmodel, hierdoor is het makkelijk om tangen vast te houden en/of vlees te draaien. Maar door het materiaal is het nog steeds stug.

Voordeel

  • Goedkoop

Nadeel

  • Hitteabsorberend en daarna langere periode stralingswarmte
  • Stug materiaal

BBQhandschoen

Deze handschoenen zijn speciaal gemaakt voor het gebruik met de barbecue, de handschoen is gemaakt van brandwerend materiaal en zorgt ervoor dat deze koel blijft tot 250 graden.

Het voordeel van deze handschoenen is dat deze flexibel zijn met extra grip door het profiel, en niet wordt belemmert in bewegingen. In de winkel is deze te vinden via de reguliere merken zoals Big Green Egg, maar ook zonder logo zijn deze exact hetzelfde en het scheelt qua prijs. Dit type handschoen is mijn persoonlijk favoriet en gebruik ik altijd.

Voordeel

  • Flexibel, handig in gebruik
  • Hittebestending tot 250 graden

Nadeel

  • Duur

Conclusie

Als je regelmatig de barbecue gebruikt zijn de speciale barbecue handschoenen het meest geschikt. De stralings temperatuur van de barbecue kunnen alle handschoenen voor een korte periode tegenhouden maar als je langer en vaker boven de barbecue moet zijn merk je snel dat de andere varianten te warm worden. Daarbij is het grote voordeel dat je je handen vrij kan gebruiken, zonder beperkt te worden door de flexibiliteit van de handschoen zelf.

Mocht je dit type handschoen toch te prijzig vinden, zoek op internet naar deze handschoenen zonder de bekende merken of wacht een leuke aanbieding af buiten het barbecue seizoen.

[instagram-feed]

Pin It on Pinterest