Ibérico rib fingers

5 april 2018 | Varken

De ibérico rib finger komt van het ibérico varken, het is het vlees welke tussen de ribben zit. Rib fingers zijn nog relatief onbekend, maar het is gewoon een sparerib enkel zonder het bot. De ribfingers zijn ideaal te serveren als tapas zoals onderstaand recept. Zelf hou ik niet van de Amerikaanse stijl rib fingers, en pas ik de saus subtiel toe ipv het vlees ermee overladen. Dat is immers zonde van dit kwaliteitsvlees. Voor diegene die iets meer saus willen kan je deze naast de rib fingers serveren.

Ingrediënten

Rib fingers

  • 1 kilo ibérico rib fingers
  • 30 gram zout
  • 60 gram bruine suiker
  • 10 gram gemalen komijn
  • 5 gram chilipoeder
  • 10 gram zwarte peper
  • 5 gram cayennepeper
  • 40 gram paprikapoeder

Saus

  • 30 gram boter
  • 30 gram gesnipperde ui
  • 200 gram ketchup
  • 20 gram bruine suiker
  • 30 milliliter rijstazijn
  • 15 milliliter worcestershiresaus
  • 1 theelepel mosterpoeder
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel cayennepeper

Optioneel

  • 1 krop little gem

 Benodigdheden

  • Barbecue indirect vuur
  • Zip-lock zak
  • Rookhout

Stap 1

Eerst gaan we de saus maken, laat de boter smelten in een pan en fruit de gesnipperde ui. Voeg daarna de rest van de ingrediënten toe en laat de saus 20 minuten langzaam koken totdat de saus dikker begint te worden. Laat daarna de saus afkoelen, en bewaar deze in de koelkast.

Indien van toepassing, zorg ervoor dat de rib fingers ontdooid zijn, plaats deze een dag van tevoren in de koelkast.

Stap 2

Voeg alle ingrediënten van de marinade voor de rib fingers samen en meng deze met de hand. Voeg daarna één voor één de rib fingers toe. Zorg dat de marinade de rib fingers volledig bedekken.

Stap 3

Doe de marinade en rib fingers in een zip-lock zak en laat deze minstens 6 uur intrekken.

Stap 4

Breng de barbecue op temperatuur tot 110 graden en zorg dat de hittebron niet direct in contact komt met de rib fingers. Zelf heb ik gebruik gemaakt van de Weber Smokey Mountain, deze is ideaal voor roken en lage temperaturen. Plaats de rib fingers op het rooster en voeg daarna het rookhout toe. Voeg na een uur nogmaals rookhout toe.

Stap 5

Na drie uur wordt er een dunne laag saus toegevoegd aan de rib fingers. Met een siliconen kwast is dat het makkelijk te doen. Laat de rib fingers nog een uur op de barbecue.

Stap 6

Na vier uur zijn de rib fingers heerlijk mals, haal deze van de barbecue. Nu heb je perfecte ibérico rib fingers, eet smakelijk!

Optioneel: pluk de bladen van de krop little gem en plaats daarin de rib fingers met daarnaast de saus.

[instagram-feed]

Pin It on Pinterest