Oklahoma Country Smoker 13 inch review
Oklahoma Country Smoker
De Oklahoma country smoker is van oorsprong een zelfgemaakte barbecue gemaakt door olieveld werknemers in Texas en Oklahoma. Vanaf de jaren 80 is Pitt’s & Spitt’s begonnen met kant en klaar modellen op de markt te brengen, welke al snel de Amerikaanse markt veroverde en daarna ook buiten Amerika bekend werden. Tegenwoordig worden deze geproduceerd door legio bedrijven, waardoor het lastig kan zijn om een juiste keuze te maken. Met deze review hoop ik je meer inzicht te kunnen geven om een weloverwogen keuze te kunnen maken.
Qua vormgeving wijkt deze compleet af van de kamado en standaard grill modellen. Het vlees wordt niet verwarmd met een hittebron aan de onderkant, maar juist aan de zijkant waardoor er twee verschillende gebieden zijn waar je indirect voedsel kan bereiden en een rookgedeelte.
Materiaal
De Oklahoma country smoker is gemaakt van 6mm plaatstaal, hierdoor is het geen mobiele barbecue met zijn gewicht van 200 kilo. Door de wielen kan de Oklahoma country wel verplaatst worden op je terras. De dikte van het plaatstaal zorgt ervoor dat de temperatuur overbrenging stabiel en constant is.
Er zijn goedkope modellen op de markt met een dikte van 1-3mm plaatstaal. Doordat het staal minder dik is, is het lastiger om de temperatuur stabiel te houden en het verbruik ligt een stuk hoger omdat het staal de warmte minder goed vasthoudt. Het is aan te raden om minimaal een dikte van 5mm aan te houden, het model wat ik gebruik heeft een dikte van 6mm en blijft zeer stabiel qua temperatuur.
Specificaties
- Model: Oklahoma Country Smoker 13 inch
- Plaatstaal dikte: 6mm
- Grilloppervlak indirect: 26x60cm
- Grilloppervlak roken: 31cm Ø x2
- Gewicht: 200 kg
- Capaciteit: 25 personen
- Brandstof: Briketten, Houtskool, Hout
Gebruik
De Oklahoma country smoker kan gebruik maken van verschillende soorten brandstof namelijk hout, houtskool en briketten. Afhankelijk wat je wilt bereiden op de Oklahoma country smoker pas ik het volgende toe.
- Roken; Eerst beginnen met houtskool of kokosbriketten, zodra de Oklahoma country smoker op temperatuur is voeg je complete houtbrokken of grove houtsnippers toe voor de rookontwikkeling.
- Indirect; Eerst beginnen met houtskool, zodra de temperatuur is bereikt voeg je complete houtbrokken toe. Er is dan minder rookontwikkeling, maar voldoende om de rooksmaak mee te geven aan het vlees.
Er kan ook volledig op hout gestookt worden, maar zelf vind ik de smaak ongeacht welke houtsoort er gebruikt wordt te sterk. Daarbij bestaat de kans dat het vlees bitter gaat smaken door een overdaad aan rook.
Hou er rekening mee dat na het aansteken van de brandstof de Oklahoma country smoker een langere tijd nodig heeft voordat de operationele temperatuur bereikt is. Er moet immers 6 mm plaatstaal verwarmd worden, dat is niet niks! Zelf hou ik rekening met anderhalf tot twee uur.
De Oklahoma country smoker heeft een zogenaamde firebox waar je de brandstof toegevoegd, zodra de gewenste temperatuur is bereikt kan je de firebox afsluiten en regulieren met een sleuf. Ook bovenin de schoorsteen kan je de temperatuur regulieren, hetzelfde principe als een kamado barbecue.
Dat is ook meteen het lastigste gedeelte van de Oklahoma country smoker, deze is minder gebruiksvriendelijk vergeleken met een kamado barbecue. Bij een kamado stel je de onderste sleuf en margrietschijf boven in, de temperatuur kan dan uren stabiel blijven. Een Oklahoma country smoker is minder stabiel waardoor je regelmatig even moet bijsturen met de sleuf in de firebox en schoorsteen, dat is een kwestie van ervaring opdoen. Hou er ook rekening mee dat het verbruik een stuk hoger ligt, regelmatig zal je brandstof toe moeten voegen bij langere sessies.
Als je eenmaal de Oklahoma country smoker volledig onder controle krijgt geeft dat wel een voldoening om een massief stalen beest te temmen!
Het verticale gedeelte is ideaal om te roken, of om voedsel al iets op de laten warmen totdat er weer capaciteit is in het indirecte gedeelte. Zelf gebruik ik deze vaak om vis te roken, bovenin zitten metalen spiesen waar je de vis met vleeshaken op kan hangen. De temperatuur van het rookgebied is de helft lager als het indirecte gebied.
Voordelen
- Mooi design
- Veel capaciteit
- Tegelijk indirect en roken
- Meerdere soorten brandstof
- Ideaal voor grotere groepen
Nadelen
- Verbruik brandstof hoog
- Onderhoud buitenkant
- Zwaar
- Opwarmtijd tot gebruik
- Temperatuur beheersing uitdagend
Conclusie
Al met al is een Oklahoma country smoker een prachtige barbecue met meerdere mogelijkheden en heeft een mooie uitstraling. Het is echter geen beginners barbecue omdat er een leercurve is om de volledige potentie van de Oklahoma country smoker te benutten.
Mocht je overwegen om een Oklahoma country smoker aan te schaffen hou dan rekening met de voor en nadelen, dan kan dit prachtige stalen beest nooit teleurstellen!
Beste,
Met veel plezier uw review van de Oklahoma gelezen. Ik heb recent dezelfde 13 inch in huis gehaald. En dit als absolute BBQ-beginner, ik besef dat er heel wat leergeld zal moeten betaald worden (en al betaald is, excuus aan de skrei van gisterenavond :-))
Vraag
– u adviseert bij “indirect” niet de kokosbriketten: om welke reden is dat ?
– het lijkt me dat met klassieke houtskool de Oklahoma toch moeite heeft om op temperatuur te komen. Hoeveel houtskool gebruikt u om hem op kruissnelheid te krijgen ? Is dat een halve kamer vol bijvoorbeeld ?
– bij het op temperatuur brengen van de smoker met houtskool of kokosbriketten: dan houdt u de brandstofkamer gesloten om ze open te zetten wanneer u het hout boven haalt ? Juist ? Erg bedankt voor uw reactie !
De reden waarom ikzelf geen kokosbriketten gebruik is dat met hout en houtskool waar deze oklahoma smoker primair voor houtskool bedoeld is. En met hout geef je een authentieke smaak mee.
Om de smoker op temperatuur te krijgen gebruik ik zelf eerst een laagje houtskool en daarna stook ik verder op eiken.
Maar deze smoker is niet geschikt om 250+ graden te gaan, het zou wel mogelijk zijn maar dan moet je deze enorm blijven opstoken. Afhankelijk of er wel/geen wind staat en de temperatuur zet ik regelmatig ook het zijdeurtje van de brandkamer open om voldoende trek te creëren.
De Oklahoma smoker is een mooie barbecue, maar absoluut geen beginners bbq. Maar door te oefenen en spelen met de brandstof en schuifjes krijg je het snel onder de knie. Succes!