Oklahoma Country Smoker 13 inch review

25 april 2018 | Barbecue

Oklahoma Country Smoker

De Oklahoma country smoker is van oorsprong een zelfgemaakte barbecue gemaakt door olieveld werknemers in Texas en Oklahoma. Vanaf de jaren 80 is Pitt’s & Spitt’s begonnen met kant en klaar modellen op de markt te brengen, welke al snel de Amerikaanse markt veroverde en daarna ook buiten Amerika bekend werden. Tegenwoordig worden deze geproduceerd door legio bedrijven, waardoor het lastig kan zijn om een juiste keuze te maken. Met deze review hoop ik je meer inzicht te kunnen geven om een weloverwogen keuze te kunnen maken.

Qua vormgeving wijkt deze compleet af van de kamado en standaard grill modellen. Het vlees wordt niet verwarmd met een hittebron aan de onderkant, maar juist aan de zijkant waardoor er twee verschillende gebieden zijn waar je indirect voedsel kan bereiden en een rookgedeelte.

Materiaal

De Oklahoma country smoker is gemaakt van 6mm plaatstaal, hierdoor is het geen mobiele barbecue met zijn gewicht van 200 kilo. Door de wielen kan de Oklahoma country wel verplaatst worden op je terras. De dikte van het plaatstaal zorgt ervoor dat de temperatuur overbrenging stabiel en constant is.

Er zijn goedkope modellen op de markt met een dikte van 1-3mm plaatstaal. Doordat het staal minder dik is, is het lastiger om de temperatuur stabiel te houden en het verbruik ligt een stuk hoger omdat het staal de warmte minder goed vasthoudt. Het is aan te raden om minimaal een dikte van 5mm aan te houden, het model wat ik gebruik heeft een dikte van 6mm en blijft zeer stabiel qua temperatuur.

Specificaties

 • Model: Oklahoma Country Smoker 13 inch
 • Plaatstaal dikte: 6mm
 • Grilloppervlak indirect: 26x60cm
 • Grilloppervlak roken: 31cm Ø x2
 • Gewicht: 200 kg
 • Capaciteit: 25 personen
 • Brandstof: Briketten, Houtskool, Hout

Gebruik

De Oklahoma country smoker kan gebruik maken van verschillende soorten brandstof namelijk hout, houtskool en briketten. Afhankelijk wat je wilt bereiden op de Oklahoma country smoker pas ik het volgende toe.

 • Roken; Eerst beginnen met houtskool of kokosbriketten, zodra de Oklahoma country smoker op temperatuur is voeg je complete houtbrokken of grove houtsnippers toe voor de rookontwikkeling.
 • Indirect; Eerst beginnen met houtskool, zodra de temperatuur is bereikt voeg je complete houtbrokken toe. Er is dan minder rookontwikkeling, maar voldoende om de rooksmaak mee te geven aan het vlees.

Er kan ook volledig op hout gestookt worden, maar zelf vind ik de smaak ongeacht welke houtsoort er gebruikt wordt te sterk. Daarbij bestaat de kans dat het vlees bitter gaat smaken door een overdaad aan rook.

Hou er rekening mee dat na het aansteken van de brandstof de Oklahoma country smoker een langere tijd nodig heeft voordat de operationele temperatuur bereikt is. Er moet immers 6 mm plaatstaal verwarmd worden, dat is niet niks! Zelf hou ik rekening met anderhalf tot twee uur.

De Oklahoma country smoker heeft een zogenaamde firebox waar je de brandstof toegevoegd, zodra de gewenste temperatuur is bereikt kan je de firebox afsluiten en regulieren met een sleuf. Ook bovenin de schoorsteen kan je de temperatuur regulieren, hetzelfde principe als een kamado barbecue.

Dat is ook meteen het lastigste gedeelte van de Oklahoma country smoker, deze is minder gebruiksvriendelijk vergeleken met een kamado barbecue. Bij een kamado stel je de onderste sleuf en margrietschijf boven in, de temperatuur kan dan uren stabiel blijven. Een Oklahoma country smoker is minder stabiel waardoor je regelmatig even moet bijsturen met de sleuf in de firebox en schoorsteen, dat is een kwestie van ervaring opdoen. Hou er ook rekening mee dat het verbruik een stuk hoger ligt, regelmatig zal je brandstof toe moeten voegen bij langere sessies.

Als je eenmaal de Oklahoma country smoker volledig onder controle krijgt geeft dat wel een voldoening om een massief stalen beest te temmen!

Het voordeel met een Oklahoma country smoker is dat je veel capaciteit tot je beschikking hebt. Hierdoor kan je tegelijk indirect voedel bereiden en roken. Het horizontale gedeelte zit naast de firebox, dit is voor indirecte bereiding. Ook in dit gebied zit verschil in temperatuur waardoor je vlees dat er wat langer op ligt meer van de firebox vandaan plaatst, en het laatste toegevoegde vlees dicht bij de firebox. Op deze manier kan je meerdere gerechten gelijktijdig bereiden met verschillende tijdsduur.

Het verticale gedeelte is ideaal om te roken, of om voedsel al iets op de laten warmen totdat er weer capaciteit is in het indirecte gedeelte. Zelf gebruik ik deze vaak om vis te roken, bovenin zitten metalen spiesen waar je de vis met vleeshaken op kan hangen. De temperatuur van het rookgebied is de helft lager als het indirecte gebied.

Een aandachtspunt waar rekening mee gehouden moet worden buiten de lastigere temperatuurbeheersing is dat de buitenkant onderhoud nodig heeft. Zoals op de foto’s te zien zit er roestvorming aan de buitenkant, dit is normaal bij de Oklahoma country smoker. Hierdoor zal je onderhoud moeten plegen, de roest verwijderen en hittebestendige verf toepassen en regelmatig insmeren met gekookte lijnzaadolie. Het plaatstaal is 6 mm dik, doorroesten zal met regulier onderhoud voor de komende 20 jaar geen probleem worden.

Voordelen

 • Mooi design
 • Veel capaciteit
 • Tegelijk indirect en roken
 • Meerdere soorten brandstof
 • Ideaal voor grotere groepen

Nadelen

 • Verbruik brandstof hoog
 • Onderhoud buitenkant
 • Zwaar
 • Opwarmtijd tot gebruik
 • Temperatuur beheersing uitdagend

Conclusie

Al met al is een Oklahoma country smoker een prachtige barbecue met meerdere mogelijkheden en heeft een mooie uitstraling. Het is echter geen beginners barbecue omdat er een leercurve is om de volledige potentie van de Oklahoma country smoker te benutten. 

Mocht je overwegen om een Oklahoma country smoker aan te schaffen hou dan rekening met de voor en nadelen, dan kan dit prachtige stalen beest nooit teleurstellen!

[instagram-feed]

Pin It on Pinterest