Smartfire BBQ Controller review

29 juli 2018 | Materiaal

Smartfire BBQ Controller review

Soms heb je niet altijd zin om regelmatig bij de schuifjes aan te passen om de temperatuur stabiel te houden op je barbecue. Dan is een barbecue controller de perfecte oplossing. Deze zorgt ervoor dat de gewenste barbecue temperatuur behouden wordt door de lucht aanvoer te regulieren met een ventilator.

Vandaag wordt de Smartfire BBQ Controller onder de loep genomen. Het model wat getest wordt is de Bluetooth +  WiFi versie.

Materiaal

De Smartfire BBQ Controller is gemaakt van licht en stevige kunststof. Er zit een probe bij voor de temperatuur van de barbecue en het voedsel, deze is uit te breiden tot maximaal 4 probes. Er zit een USB kabel bijgeleverd om deze aan te sluiten op je telefoon adapter, of een powerbank waardoor je deze BBQ controller ook kan gebruiken op locaties zonder stroom. Afhankelijk voor welk type barbecue deze gebruikt gaat worden is er nog een extra adapter benodigd. In deze review gebruik ik een adapter welke geschikt is voor de Big Green Egg Large.

App

Naast de hardware is er ook een software matige kant welke ervoor zorgt dat je van afstand de temperatuur kan instellen, uitlezen en notificaties ontvangt. De app is beschikbaar in de Google Play Store en Apple Store. In deze review wordt de Apple variant gebruikt.

Voor de eerste keer opstarten van de app wordt er gevraagd om een account aan te maken dit kan een Facebook of Google account zijn, dit is helaas wel wat beperkt.

Daarna stel je in wat voor type barbecue er gebruikt wordt, in dit geval de Big Green Egg Large.

Wat handig is dat voor elk type gerecht de juiste kerntemperatuur wordt aangegeven en de benodigde rusttijd en eventueel welke rookhout het meest geschikt is.

De app kan ook verbinding maken met de Smartfire BBQ Controller zodra je telefoon niet op het lokale netwerk is verbonden. Buiten de deur kan je de progressie in de gaten houden. Let op, hier heb je de BT + WiFi versie nodig!

Specificaties

 • Model: Smartfire BBQ Controller BT + WiFi
 • Probe 1: BBQ pit temperatuurvoeler met grill clip
 • Probe 2: Probe voedsel
 • Voeding: 1 x USB kabel (80cm)
 • Adapter: Kamado

Gebruik

Tijdens de test zal ik geen gebruik maken van de temperatuur probe voor het voedsel. Omdat er ribfingers wordt bereid welke 3 uur op 110 graden garen. Steek de barbecue aan op de standaard methode met een Looftlighter of aanmaakblokjes. Plaats de adapter op de onderste sleuf van de kamado. Daarna kan de Smartfire BBQ Controller erop geplaatst worden, de probes aansluiten en het stroom erop. De app zal meteen detecteren dat de controller beschikbaar is.

Daarna stel je de gewenste temperatuur in met een lage en hoge drempel. Zodra de drempel is bereikt zal op je telefoon de melding weergegeven worden, het is wel jammer dat ondanks de temperatuur in Celsius ingesteld is dat deze in Fahrenheit wordt weergegeven.

Zodra de temperatuur stabiel is heb ik de ribfingers erop gelegd, doordat de margrietschijf bovenaan helemaal open stond schoot de temperatuur naar 120 graden. De margrietschijf heb ik daarna bijna afgesloten is de temperatuur zeer stabiel met afwijkingen van 1-2 graden. Een groot voordeel van de Smartfire BBQ Controller is dat de temperatuur op 1/10de graad nauwkeurig is waardoor er geen pieken ontstaan.

Na 2 uur heb ik de ribfingers nog even afgelakt met een zelfgemaakte barbecue saus. De temperatuur schoot niet meer door. De aanpassing van de margrietschijf heeft het gewenste effect. Na 3 uur zijn de ribfingers gereed zonder handmatig de temperatuur hoeven te monitoren. Het is letterlijk een kwesie van vlees op de barbecue, gewenste temperatuur instellen en achterover leunen!

Voordelen

 • De temperatuur instellen en je kan achterover leunen.
 • App biedt extra informatie over gerechten.
 • Notificaties als de temperatuur te hoog/laag is of het gerecht is klaar.
 • Stoomvoorziening 220 of powerbank mogelijk.

Nadelen

 • Kunststof voelt goedkoop aan, maar is wel stevig.
 • Barbecue adapter niet meegeleverd.

Conclusie

De Smartfire BBQ Controller is een complete barbecue controller met een handige app. Er wordt een legio aan barbecues ondersteund en deze worden met regelmaat uitgebreid. Het enige minpunt is dat de adapter voor de barbecue los aangeschaft moet worden. Zonder deze adapter kan je de Smartfire BBQ Controller niet gebruiken.

Als je niet altijd tijd en/of zin hebt om de barbecue te monitoren is dit een perfecte oplossing. Zo kan je buiten de deur gaan en weer thuiskomen met een heerlijk gerecht van de barbecue.

De Smartfire BBQ Controller is onder andere hier te koop.

ProBbqshop.nl heeft de Smartfire BBQ Controller ter beschikking gesteld om deze review mogelijk te maken. Voor deze review ontvang ik geen vergoeding, en alle meningen zijn persoonlijk.

[instagram-feed]

Pin It on Pinterest