Spit on fire rotisserie review

10 juni 2019 | Materiaal

Spit on fire rotisserie review

De Spit on fire is een Nederlands ontworpen en geproduceerd product. Het product is tot stand gekomen door Wilma Pater alias ‘The barbecue lady’. Er zijn verscheidene rotisserie spits beschikbaar op de markt voor kamado barbecues. Deze hadden enkel een probleem, óf de pasvorm was niet universeel óf de prijs was te hoog. Met deze twee punten is de basis van de Spit on fire ontstaan. Na wat enkele modellen van verschillende leveranciers is de Spit on fire uiteindelijk op de markt gekomen als dé universele rotisserie spit voor de gangbare large kamado barbecues. Denk hierbij aan; Big Green Egg, Kamado Joe, Patton, Takumi, Auplex, Monolith Large en Bastard. In deze review zal de Spit on fire verder getest worden.

Materiaal

Voor het produceren van de Spit on fire is er gebruik gemaakt van staal en RVS 304. Hierdoor is de Spit on fire een duurzaam product wat lang mee zal gaan. De buitenkant is gecoat met een zwart matte afwerking. Voor de aandrijving is er een premium elektra motor gekozen welke stiller vergeleken bij gelijksoortige rotisserie spits. De aandrijfas is gemaakt van RVS 304 inclusief de klemmen om het vlees op zijn plek te houden.

Specificaties

  • Model: Spit on fire Large
  • Pasvorm kamado: 21 inch
  • Materiaal ring: staal
  • Materiaal spit: RVS 304
  • Gewicht: 5kg

Gebruik

Om de Spit on fire rotisserie spit in gebruik te nemen zijn er geen aanpassingen nodig op de kamado barbecue. Je opent de deksel volledig van de kamado en daarna kan de ring erin geplaatst worden. Zorg ervoor dat de dunne kant zich aan de achterkant bevind. Daarna kan je de kamado sluiten en is de pasvorm van de Spit on fire perfect. Door deze pasvorm ontstaat er ook geen valse lucht waardoor je anders de temperatuur niet goed kan controleren in de kamado en het houtskool verbruik hoger is.

Daarna kan de elektra motor op de houder geplaatst worden. Zorg ervoor dat je deze goed monteert, anders past de aandrijfas van het rotisserie spit niet. Plaats daarna de aandrijfas erin en start de Spit on fire. Doe dit om er zeker van te zijn dat alles goed geplaatst is. Met een stuk vlees eraan wordt het anders wat lastiger om het één en ander te verplaatsen. Mijn grote verbazing was de geluidsproductie van de elektra motor. Normaliter is deze flink aanwezig, maar de elektra motor van de Spit on fire is letterlijk muisstil. Het kan zijn omdat er nu nog geen gewicht gedraaid moet worden. Dat gaan we ondervinden tijdens de volgende stap.

De Spit on fire kan maximaal een belastbaar gewicht aan van 15kg. Helaas heb ik geen kalkoen van dat formaat. De test doen we met een kalkoen van 3,5kg. De kalkoen is bereid met het volgende recept kalkoen aan het spit. De kalkoen zet je eenvoudig klem op de aandrijf as. Daarna kan deze eenvoudig in de Spit on fire geplaatst worden. Sluit daarna de deksel van de kamado en start de elektra motor. Wederom is de elektra motor muisstil zelfs met een kalkoen van 3,5kg eraan.

Omdat de Spit on fire logischerwijs stroom nodig heeft voor de elektra motor is het interessant om het verbruik uit te lezen. Deze gegevens zijn van een periode van een uur. Zoals je kan zien is het verbruik onder belasting slechts 3 watt gemiddeld.

Conclusie

Als je een betaalbare en universele rotisserie spit zoekt is de Spit on fire een perfect product. Door het gebruik van hoogwaardig materiaal zal de Spit on fire lang meegaan. Het enige aandachtspuntje is de coating, deze is ietwat krasgevoelig. Dat heeft uiteraard geen invloed op de werking van het rotisserie spit zelf. Een belangrijk pluspunt vind ik de geluidsproductie van de elektra motor. Bij verschillende andere producten op de markt is deze beduidend aanwezig. Maar de Spit on fire is muisstil zelfs met grotere stukken vlees eraan.

Mocht je in bezit zijn van een kamado barbecue en de mogelijkheden willen uitbreiden? Dan is de Spit on fire een meer dan leuke toevoeging!

 

Thebarbecuelady.nl heeft de Spit on fire Large ter beschikking gesteld om deze review mogelijk te maken. Voor deze review ontvang ik geen vergoeding, en alle meningen zijn persoonlijk.

[instagram-feed]

Pin It on Pinterest