Traeger Pro Series 22 Grill review

1 juli 2018 | Barbecue

Traeger Pro Series 22 Grill

Traeger Pellet Grills is een Amerikaans bedrijf wat sinds 1985 pellet barbecues produceert. Inmiddels heeft dit model een hernieuwde versie, maar de basis is gelijk. De grootste aanpassing is het onderstel. Deze is positief verbeterd waardoor de basis nog stabieler is.

De Traeger Pro Series 22 Grill is geen standaard barbecue waar je houtskool of briketten als brandstof gebruikt. Deze barbecue maakt gebruik van pellet korrels, deze brandstof is in allerlei verschillende smaken te krijgen waardoor de authentieke barbecue smaak aan je gerechten mee kan geven.

Voor deze barbecue is er geen leercurve voor het beheersen van de temperatuur, dat regelt de Traeger Pro Series 22 Grill immers volledig zelf! De Traeger Pro Series 22 Grill is geschikt voor het grill werk op hogere temperatuur maar ook low & slow roken is mogelijk.

Materiaal

De Traeger Pro Series 22 Grill is gemaakt van staal met een poeder coating om roestvorming te voorkomen. Echter zijn de wielen van een ander soort metaal waardoor roestvorming snel ontstaat. Dat is met het recente model volledig opgelost.

Er moet wel rekening mee gehouden worden zodra de coating laag beschadigd is dat roestvorming snel ontstaat. Dit kan voorkomen worden door deze laag zo snel mogelijk te repareren bijvoorbeeld met hittebestendig vloeibaar emaille.

Specificaties

 • Model: Traeger Pro Series 22 Grill
 • Kookoppervlak: 56 x 66 cm
 • Afmetingen: 124 x 104 x 69 cm
 • Gewicht: 47kg
 • Brandstof: Pellet korrels
 • Ontsteking: Elektrisch
 • Garantie: 1 jaar

Gebruik

Of je nu wel of geen ervaring hebt met barbecueën iedereen kan hiermee overweg. Je zorgt dat er voldoende pellet korrels in de trechter aanwezig is. Stop de stekker van de Traeger Pro Series 22 Grill in het stopcontact en stel de gewenste temperatuur in. Zo simpel is het!

Doordat het voedsel niet in direct contact komt met de hittebron kan je het voedsel optimaal garen zonder de kans op zwarte uitbranders. Dit is precies hetzelfde zoals je met een kamado barbecue kan doen i.c.m. een platte setter of op zijn Nederlands een hitteschild. Het vet komt terecht op het hitteschild welke een afvoer heeft naar buiten toe. Hier hang je een metalen emmer aan waardoor het afval makkelijk opgevangen wordt.

De achterliggende techniek wordt helder beschreven door de onderstaande afbeelding van Traeger zelf. De pellet korrels bevinden zich in een grote trechter. Deze worden daarna aangevoerd in de verbrandingskamer via een zogenaamde avegaar. In de verbranding kamer wordt er zuurstof toegevoegd door een ingebouwde ventilator, en de verbranding ontstaat door een ontsteker waardoor de pellet korrels ontbranden. Het voordeel dat deze barbecue alles zelf regelt is dat de ontbranding perfect is en de pellet korrels volledig benut worden.

Omdat de Traeger Pro Series 22 Grill gebruik maakt van elektriciteit vond ik het interessant om in de praktijd het stroom verbruik een uur lang te meten. Het eerste uur heb ik gebruik gemaakt van de laagste smoker stand, en het tweede uur de hoogste stand.

De onderstaande linker afbeelding laat zien dat er een start fase is waar het piek verbruik is voor het starten van de ontbranding. Zodra de pellets ontbrand zijn is het verbruik minimaal in de smoker stand. Het verbruik is gemiddeld slechts 30 watt. Persoonlijk had ik verwacht dat de hoogste stand op 232 graden het stroom verbruik zou toenemen. De verhoging is echter minimaal en komt neer op 40 watt gemiddeld zie rechter afbeelding.

De temperatuur van de Traeger Pro Series 22 Grill schommelt maximaal 5 graden op alle standen. Dat is een te verwaarlozen schommeling en daardoor zeer stabiel. De duur van de barbecue sessie heeft geen ander effect hierop.

De Traeger Pro Series 22 Grill heeft een tweetal grill roosters waardoor er ruim voldoende capaciteit tot je beschikking is voor grotere groepen.

Zodra het voedsel is bereid kan de Traeger Pro Series 22 Grill in de off stand gezet worden. De barbecue zorgt ervoor dat alle aanwezige pellet korrels in de ontbrandingskamer opgebrand zijn. Dit proces duurt ongeveer 10 minuten, de barbecue kan daarna opgeborgen worden.

Voordelen

 • Temperatuurbeheersing volledig automatisch
 • Zuinig verbruik pellet korrels
 • Mobiel door laag gewicht en wielen
 • Laag stroom verbruik
 • Afval wordt opgevangen in emmer

Nadelen

 • Ventilator maakt geluid
 • Oude model zwenkwielen roestgevoelig
 • Garantie slechts 1 jaar

Conclusie

De Traeger Pro Series 22 Grill is een perfecte barbecue voor beginners die niet te veel werk willen hebben om een gerecht te bereiden. Maar ook voor de langere low & slow sessies is dit een prima oplossing als je niet elk uur de barbecue wilt bijstellen. Alles wordt door de Traeger Pro Series 22 Grill automatisch geregeld.

Doordat alles indirect wordt bereid is het een veelzijdige barbecue en kan je legio gerechten maken.

Persoonlijk vind ik het enige nadeel de 1 jaar garantie, dat is voor deze prijscategorie van 1000 euro echt veel te weinig.

[instagram-feed]

Pin It on Pinterest