Vuurbak review

8 april 2019 | Barbecue

Vuurbak review

De Vuurbak is een Nederlands ontwikkeld en geproduceerd product. Sinds 2017 is de Vuurbak in productie genomen. Met de Vuurbak is open vuur als uitgangspunt genomen. Hierdoor ga je met de Vuurbak terug naar de basis van het barbecueën. Omdat er geen gebruik wordt gemaakt van een afgesloten barbecue is het vuur altijd zichtbaar wat ook voor een extra sfeer zorgt. Dat is ook de reden dat de Vuurbak als slogan heeft “light your fire”.

Materiaal

De Vuurbak is gemaakt van dik en stevig cortenstaal. Hierdoor is deze onderhoudsvrij omdat de oxidatie een component van het robuuste design is. Met daarbij een stalen grillplaat voor indirect grillen en een open grillrooster kan je variëren in het bereiden van gerechten. Door het slimme design kan het open grillrooster op verschillende hoogtes geplaatst worden waardoor je het vlees op de gewenste manier kan garen.

De Vuurbak heeft nog meerdere uitbreidingen beschikbaar waaronder de pizzaoven, deze is niet meegenomen tijdens de test.

Specificaties

  • Model: Vuurbak model 3
  • Kookoppervlak grillplaat: 30 x 32,5 cm
  • Kookoppervlak grillrooster: 30 x 20 cm
  • Afmetingen (h x b x d): 75 cm x 30 cm x 60 cm
  • Materiaal: Cortenstaal
  • Gewicht: 45kg
  • Brandstof: Hout, houtskool en briketten
  • Capaciteit: 10 personen
  • Optioneel: werkblad hout/natuursteen, pizzaoven

Gebruik

Met de test is hout gebruikt als brandstof, maar ook houtskool en/of briketten zijn mogelijk met de Vuurbak. Het hout is opgestapeld van groot tot kleine stukken met aanmaak hout bovenop. Dit is de Zwitserse manier om hout aan te steken. Dit zorgt voor veel minder rookontwikkeling vergeleken met de reguliere methode. De aanmaakhoutjes worden aangestoken met een gasbrander, dat kan natuurlijk ook met aanmaakblokjes of een LooftLighter. Binnen enkele minuten is de rookontwikkeling volledig verdwenen en is de ontbranding van het hout goed op gang gekomen. Daarna kan het stalen rooster naast het vuur geplaatst worden. Door de dikte van het staal kost het enige tijd om op temperatuur te komen. Zodra het hout volledig ontbrand is en er een houtskool laag ontstaat kan het rooster erop geplaatst worden. Omdat de Vuurbak geen temperatuur meter heeft is het gebruik van een infrarood temperatuur meter aan te raden. Hiermee kan gecontroleerd worden of het rooster op temperatuur is.

Tijdens de test wordt er entrecote en langoustines bereid. Zodra het rooster op temperatuur is kan de entrecote op het rooster met direct vuur eronder geplaatst worden. Omdat er enige afstand is tussen het vuur en het vlees kan je deze op te gewenste hitte bereiden. Mocht het alsnog te snel gaan omdat de temperatuur oploopt. Dan kan je het grillrooster gemakkelijk verhogen om meer afstand tussen het vuur en voedsel te creëren. Daarna zijn de langoustines op de grillplaat geplaatst. Door de dikte van het staal is er een stabiele temperatuur afgifte waardoor alles gelijkmatig gegaard wordt. Omdat de Vuurbak geen deksel heeft kan je het voedsel goed monitoren en makkelijk bereiken.

Zodra de Vuurbak sessie klaar is kan het rooster verwijderd of aan de kant geplaatst worden. Dan kan de Vuurbak nog als vuurkorf gebruikt worden wat op de wat frissere avonden voldoende warmte afgeeft.

Conclusie

De Vuurbak is een leuke toevoeging aan de barbecue collectie. In plaats van het gebruik van deksels en schuifjes om op de graad nauwkeurig het voedsel te bereiden. Ga je met de Vuurbak weer terug naar de barbecue basis met open vuur. Door het open karakter van de Vuurbak is het verbruik wel hoger als een gesloten barbecue. Qua beleving is het echt een sfeermaker in de tuin door het directe zicht op vuur en voedsel. Door het gebruik van cortenstaal welke geoxideerd is er geen periodiek onderhoud nodig om de Vuurbak in optimale conditie te houden. Hierdoor kan na enige periode ongebruikt buiten te laten staan de Vuurbak meteen weer in gebruik worden genomen.

Ondanks het gebrek aan een temperatuurmeter kan je het voedsel perfect bereiden. Door het gebruik van dik staal en de mogelijkheden van het plaatsen op verschillende hoogtes van de directe grillrooster.

Voeg daarbij het stoere design toe en de Vuurbak een prima toevoeging voor in de tuin. En op deze manier kan je laagdrempelig met open vuur blijven experimenteren.

Vuurbak.nl heeft de Vuurbak model 3 ter beschikking gesteld om deze review mogelijk te maken. Voor deze review ontvang ik geen vergoeding, en alle meningen zijn persoonlijk.

[instagram-feed]

Pin It on Pinterest