Broil King Keg 5000 review

22 juli 2018 | Barbecue

Broil King Keg 5000

De Broil King Keg 5000 is een Amerikaans geproduceerde kamado barbecue. Deze metalen kamado wordt al jaren verkocht. In het verleden onder de naam Bubba Keg welke na de overname is gewijzigd naar Broil King Keg. De Broil King Keg 5000 is de opvolger van de succesvolle Broil King Keg 4000. Met daarbij slimme verbeteringen om het product nog completer te maken.

Materiaal

De Broil King Keg 5000 is niet geproduceerd van keramiek wat gebruikelijk is voor een kamado barbecue. Maar bestaat volledig uit metaal. Door deze materiaalkeuze heeft de Broil King Keg 5000 voordelen vergeleken met zijn keramieken tegenhangers. Door het gebruik van metaal is het gewicht lager. De Broil King Keg 5000 weeg slechts 58 kilo, een Big Green Egg Large weegt bijvoorbeeld 70 kilo. Door het metaal kan de Broil King Keg 5000 meegenomen worden zonder de kans op breuk schade tijdens het transport. Het metaal kan hoogstens een deuk of kras krijgen, maar is tegenover keramiek een stuk robuuster. Het enige nadeel is dat de coating op het metaal wel krasgevoelig is, bij normaal gebruik is dit nadeel te vervallen.

De zijtafels zijn gemaakt van kunststof en bevatten handige haken voor je gereedschap. De Broil King Keg 5000 heeft ook een afwijkend onderstel. Deze bevat slechts 2 wielen ipv 4. Door deze aanpassing kan je de Broil King Keg 5000 gemakkelijk op zijn kant met één hand verplaatsen. Zodra de Broil King Keg 5000 verplaatst moet worden kan je de zijtafels er gemakkelijk afhalen. Voor de Amerikaanse markt bestaat er zelfs een accessoire om de Broil King Keg 5000 op je trekhaak van je auto te monteren. Dat laatste is helaas niet toegestaan in Europa.

Een groot voordeel van de Broil King Keg 5000 is dat deze standaard twee roosters bevat. Met de bijgeleverde tang kan je het bovenste rooster gemakkelijk draaien waardoor je makkelijk bij het voedsel kan komen op het onderste rooster. Het onderste rooster is gemaakt van gietijzer en de bovenste van verchroomd metaal. Het onderste rooster bevat ook nog een stuk wat eruit gehaald kan worden om houtskool en/of rookhout toe te voegen tijdens het barbecueën.

De Broil King Keg 5000 is gemaakt is dubbelwandig metaal met een isolatie laag ertussen. Als de Broil King Keg 5000 tot 200 graden is verwarmd binnenin kan je zonder kans op verbranding je hand nog op de barbecue houden. Dit is niet mogelijk met de keramieken tegenhangers. Hierdoor is deze kamado ook veiliger in combinatie met kinderen.

Om de Broil King Keg 5000 luchtdicht te maken wordt er niet gebruik gemaakt van Nomex hittebestendig vilt wat na een jaar intensief barbecueënen vervangen moet worden. Maar van geweven glasvezel welke veel duurzamer is.

Het overgebleven as van de houtskool wordt verzameld in een metalen lade. Hierdoor kan je de as resten makkelijk verwijderen zonder gedoe met een aspook.

Specificaties

 • Model: Broil King Keg 5000
 • Kookoppervlak: 48cm Ø x2
 • Afmetingen (h x b x d): 114 cm x 70 x 72,4 cm
 • Gewicht: 58kg
 • Brandstof: Houtskool
 • Garantie onderdelen en verf: 2 jaar
 • Garantie body: 10 jaar

Gebruik

Net als elke kamado barbecue wordt er houtskool gebruikt als brandstof. Steek de houtskool aan met een Looftlighter of aanmaakblokjes en binnen enkele minuten kan de deksel gesloten worden om de temperatuur omhoog te laten komen. Omdat de Broil King Keg 5000 gemaakt is van dubbelwandig metaal met een isolatie laag ertussen zal de temperatuur sneller stijgen als een keramieken tegenhanger. De stelregels is de margrietschuif en onderste schuif aanpassen ongeveer 30 graden voor de gewenste temperatuur. Dit omdat de Broil King Keg 5000 altijd wat doorschiet met de temperatuur. Omdat deze barbecue zo goed is geïsoleerd is het lastig om de temperatuur lager te krijgen, hou hier rekening mee.

Met de Broil King Keg 5000 kan je direct of indirect barbecueën. Voor indirect heb je nog wel het hitteschild of diffuser nodig. Het standaard hitteschild accessoire is gemaakt van dun geëmailleerd metaal. Welke bij mij na een pizza sessie van 350 graden al zijn beste tijd heeft gehad. Zelf heb ik het volgende alternatief bedacht met een gietijzeren wok.

Door de twee roosters heb je standaard al dubbele capaciteit vergeleken met een Big Green Egg. En omdat de bovenverdieping niet op het onderste rooster rust. Kan je gemakkelijk bij het voedsel op beide verdiepingen omdat je het bovenste rooster makkelijk kan draaien met de meegeleverde tang.

Na gebruik kan je de margrietschijf en onderste sleuf afsluiten en binnen 1,5 uur is deze voldoende afgekoeld om op te bergen.

Voordelen

 • Bestaat volledig uit metaal
 • Door onderstel makkelijk te verplaatsen
 • Groot kookoppervlakte
 • Aslade
 • Wordt niet heet aan de buitenkant met 200 graden
 • Lager gewicht als keramieken tegenhanger

Nadelen

 • Coating krasgevoelig
 • Lastig temperatuur omlaag te krijgen

Conclusie

De Broil King Keg 5000 is een veelzijdige kamado barbecue. Wat hem bijzonder maakt is de materiaalkeuze van metaal waardoor de body een stuk robuuster wordt. Dit is vooral handig als je de barbecue elke keer moet verplaatsen naar een schuur of buiten de deur wilt gebruiken. Er is geen kans op breuk zoals keramiek. De standaard meegeleverde accessoires zoals een extra grill rooster, aslade maakt het meteen een complete kamado. En met de adviesprijs van 1600 euro zit deze net onder de Big Green Egg Large waardoor het prijstechnisch ook interessant is.

[instagram-feed]

Pin It on Pinterest